2019. 06. 06.

“Ezer éve megtanultuk, hogy mi minden nap fel tudunk állni” – felemelő válasz a barbár támadásra

Hatalmas kontraszt volt a békésen imádkozó magyarok és a temetőbe barbár módon betörő szélsőséges románok között – hangzott el több híradásban is az úzvölgyi temetőtámadás kapcsán. A történtekre a legméltóbb választ alighanem Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke adta meg.

Mint ismeretes csütörtök délután román szélsőségesek törtek be és dúlták fel az úzvölgyi katonatemetőt, egészen civilizálatlan barbár módon. A magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni tettüket, közösen imádkoztak, ám a románok a saját csendőreikkel verekedve végül bejutottak az emlékhelyre. Miután a magyarok elhagyták a románok által elfoglalt úzvölgyi temetőt, az egerszéki eltérő előtt közös egyeztetésre álltak meg. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a történtek kapcsán a Székelyhonnak így nyilatkozott:

“Miközben mi imádkoztunk a hőseinkért, a jövőnkért, ezek a feltüzelt, részeg emberek pedig, mint a rabló tolvajok, hátulról betörtek a temetőbe, összetörték a sírkereszteket, összetörték a temetőkaput. Nálunk, a nyugati kultúrán nevelkedett keresztény embereknek nem ez a hősök tisztelete. Nem hagyhattuk a nőket és az embereket tízszeres túlerővel szemben ott, a román csendőrség nem volt a helyzet magaslatán. Azt sem tehettük, hogy ne jöjjünk ide, nem hagyhattuk szó nélkül, hogy bemenjenek a románok a temetőbe, de ők hátulról törtek be, legalább tízszer annyian, mint mi.

hirdetés

Ezer éve a Kárpát-medencében megtanultuk azt, hogy mi minden nap fel tudunk állni és minden nap tudunk építkezni. Egyik kezünkkel védekezünk, a másik kezünkkel pedig építjük a jövőnket. Hányan és hányan akartak az életünkre törni az elmúlt ezer évben: törökök, tatárok, szovjetek, fasiszták és sokan mások, mi mégis itt állunk. Hol vannak már ők? Elsöpörte őket a történelem. Mi itt vagyunk, holnap is itt leszünk, holnap pedig újra fogjuk építeni a temetőt.”

A Székely TV felvételén jól látszik az a civilizációs különbség, amely a hozzászólások alapján a józan románoknál is kiverte a biztosítékot: 

 

Forrás: Székelyhon, fotó. Főtér

Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz hopszi 2019. 06. 07. 11:18

    hát miért támadtátok meg a románokat?