2019. 05. 30.

“Isten bolondja” címmel mutat be ünnepi előadásokat Berecz András a pápalátogatás kapcsán

„A történelem faragott belőle bolondot, a hite tette Isten bolondjává” Ingyenes előadásokkal készül Ferenc pápa csíksomlyói látogatására a Nemzeti Színház Csíkszeredában. Az Isten bolondja című, három fellépésből álló sorozatban Berecz András Kossuth-díjas mese- és énekmondó vall arról a közel négy évtizedes zarándokútról, ami Csíksomlyóhoz köti. Az önálló estekről egy most készült videóban ad ízelítőt, amelyet elsőként a 777 olvasói láthatnak.

„Az Isten bolondja az, akin pecsét van, de már nem pontosan tudja, miért. Az Isten igazát kell hurcolja, és feltétlen vidáman – mondja az Isten bolondja című előadásról szóló videóban Berecz András. – Találkoztam ilyen emberekkel, mintaképeim. És mikor például ilyen helyzetbe sodródom, mint a Csíksomlyói passió, valahogy az ő példájuk lebeg előttem. Néha még a hangjukat is hallom, az egyik ilyen Felícián atya volt, akinek a történelem nem engedte meg, hogy vasárnap hirdesse az Igét, ezért a vásárból csinált templomot. Bábokat varrt az ötvenes években, és piacon lépett fel. A történelem faragott belőle bolondot, és a hite tette Isten bolondjává.”

A Csíksomlyói passió című elődást 2017 óta sikeresen játssza a Nemzeti Színház. A Vidnyánszky Attila által rendezett és a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel közös produkció tavaly augusztusban nagyszabású és ünnepi előadásként volt látható az összmagyarság zarándokhelyén, Csíksomlyón – több mint 25 ezer néző előtt. Ebben az előadásban alakítja Berecz András a vándor szerepét.

Felícián atya pedig, akire Berecz András mintaképként utal, a legkevésbé mesés körülmények között apostolkodott. E sajátosan magyar sorsú pátert korábban így mutatta be az utód: „Ismert volt a középkorban a risus paschalis, vagyis a »húsvéti nevetés«. Mesemondókat hívtak a templomba, báboztak is, hogy a sok böjt és vezeklés után megvidámodjon a gyülekezet, úgy találták, hogy ez illik a húsvéti ünnepkörhöz! A spanyol szerzetestemplomokban ez sokáig szokás volt. Megjegyzem Csongrád megyében, Nagymágocson is volt egy ferences szerzetes, akit az ávósok eltiltottak a misézéstől, ezért a piacon bábozta el az evangéliumot. »Ne tegyétek az én Atyám házát kereskedés házává! « – a templomból kufárokat kikergető Jézus szavai, ismerjük. De hogy Nagymágocson, a kereskedés házában templom épült, paravánból, és hogy a róka, farkas és a bárányka igét hirdetett, ezt vajon tudjuk-e elegen? Felícián volt a szerzetes neve, Lenin utca 13-ban lakott. Fürdőruhás könyvtáros lányok közt fényképeztem le őt. Nekem még bábozott.”

Felícián atyán kívül az Isten bolondja című önálló estről szóló videóban Berecz András mesél arról, miért tanult meg a lapockájával is látni, mi köze van az első csíksomlyói élményéhez az „ideiglenes hazánkban állomásozó szovjet hadsereg” fúvószenekarának, és miért hálás a bolgár rendőrségnek, vagy a román titkosszolgálatnak. Az Isten bolondja című önálló esten közreműködik a Boldogasszony Iskolanővérek által fenntartott és a Nagy Éva Vera iskolanővér és Czakó Gabriella karnagy vezette Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar is. A szovátai Marianum Házban gyakorló gyerekek énekelnek majd Ferenc pápa somlyói miséjén is. Berecz András Isten bolondja című estjét pedig Kodály Zoltán és Bárdos Lajos műveivel gazdagítják.

Isten bolondja – Berecz András estjei Csíkszeredában

Az előadások helyszínei és időpontjai:

Hargita Megyei Tanács, Amfiteátrum
Csíkszereda, Szabadság tér 5.
Június 1. – 17.30 óra

Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, Kollégium díszterme
Csíkszereda, Mihai Eminescu 3.
Június 2., 3. – 17.30 óra

Az előadások ingyenesek, de előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi e-mail címen: istenbolondja@nemzetiszinhaz.hu

Lukácsy György

Interjú Programajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás