2019. 05. 29.

A boldog párok tizenkét titka

Nincs csodarecept a  sikeres házasságra. Jóllehet a közös boldogság elsősorban az egyes párokra jellemző sajátos kémia függvénye, léteznek olyan „összetevők”, amelyeket szem előtt tartva erősíthetjük, támogathatjuk és kibontakoztathatjuk az egymás iránti szeretetünket. Vannak olyan szabályok-vagy inkább titkok- amelyek a segítségünkre lehetnek. Habár nem bírnak varázserővel, ezek az értékes javaslatok hasznára válhatnak azoknak, akik a házasság útjára lépnek.

1. Fogadjuk el a különbségeket

A házastársunk először vonzónak tűnő különcségei idővel konfliktushoz vezethetnek. A különbségek elfogadása ugyan nem mindig könnyű, de ezáltal tartósabbá és gazdagabbá válik a kapcsolat. A párunk egyedülállóságát felismerve őszintén szerethetjük őt, a valódi önmagáért. A szakértők ezt nevezik „érett szerelemnek”, hiszen teret enged a házastársak eltérő igényeinek és szükségleteinek.

2. Legyenek terveink és álmaink

A fejlődés és a növekedés feltétele, hogy a házastársak együtt tekintenek a jövőbe és terveket szőnek. Ha vágyaik egyetlen közös elképzelésben kristályosodnak ki, a jövő izgalmas és inspiráló lesz. Természetesen, a házastársak elsőrangú „projektje” a házasság maga: az egymás segítésére és támogatására irányuló mély vágy és elköteleződés veti meg minden további célkitűzés alapját.

3. Találjunk közös értékeket.

Habár igaz lehet, hogy „az ellentétek vonzzák egymást”, ideális esetben a házastársak közös nevezőre jutnak a leglényegesebb értékeiket illetően. Ha két személy értékrendje alapvetően különbözik, a kapcsolat fenntartása rendkívül nehéz, hiszen az értékek áthatják nemcsak a kapcsolatot, hanem a világhoz való viszonyulást is. Ez a probléma főleg az első gyermek születését követően kerül előtérbe, hiszen a gyermeknevelésre vonatkozó elvekben és módszerekben egyezségre kell jutniuk. Éppen ezért, a házasságkötés előtt fontos időt szánni egymás igazi megismerésére, a prioritások, az álmok, vágyak alapos átbeszélésére.

4. Ápoljuk a párbeszéd művészetét

Beszéljünk egymással és hallgassuk meg a másikat, meséljünk az életünk alakulásáról és osszuk meg a vágyainkat, a hajlamainkat. Ez a tartós szerelmi kapcsolat titka. Ugyanakkor, mivel a mindennapjaink velejárója a stressz és az időhiány , a kommunikációról könnyebb beszélni, mint gyakorlatba ültetni. Sok kreativitás és fegyelem szükséges ahhoz, hogy időt találjunk a beszélgetésre. Minden párnak elő kell állnia a saját „receptjével”, azaz olyan napirendet kell kialakítaniuk, amely lehetővé teszi a valódi kommunikációt, a beszélgetés művészetének gyakorlását, a vágyak, ízlések, érdekek, stb. alakulásának feltárását. Ez nyújt lehetőséget a közös tervek, projektek megbeszélésére is.

hirdetés
5. Legyünk hálásak

Egy 2o15-ben végzett, a Personal Relationships nevű angol folyóiratban publikált felmérés szerint, amelyben 468 házasságban élő személy vett részt, azok a párok a legboldogabbak, akik felismerik és méltányolják egymás jóságát. Mivel szokásukká vált a hálaadás, mély örömet találnak a köszönetmondásban, az adásban, a megosztásban. A hála önmagunkról másokra irányítja a figyelmünket. Segít elégedettnek lenni az életünkkel, hiszen arra hív, hogy értékeljük, amink van, ahelyett, hogy a hiányaink miatt panaszkodnánk.

6. Fejezzük ki a szeretetünket fizikailag is, hiszen ez a házasság lényeges része

A kapcsolat testi dimenziója a kiteljesedés egy forrása és a szeretet kifejezője. Benedict de Dinechin házasságterapeuta szerint: „a gyengédség, az ölelés és a szex mind a szerelmet tükrözik, ezért nem szabad megfeledkezni róluk. Az a hivatásunk, hogy tartós boldogságot teremtsünk a házastársunkkal, az ölelés, a csók, az összebújás segít ebben.” Minden házaspárnak fel kell fedeznie, hogy mi az, ami mindkettőjük számára kielégítővé teszi az együttlétet. A gyengédségnek központi szerepet kell játszania a fizikai és érzelmi kapcsolatukban.

7. Kevesebb sms-ezés, több találkozás

Az okostelefonunkon ellenőrizhetjük, hány üzenetet küldtünk a párunknak egy nap alatt. Átvette-e ez a kommunikációs forma az uralmat az életünk felett, csökkenti a beszélgetésre fordított időt? Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a virtuális kommunikációhoz megfelelően viszonyulunk. Természetesen, nem kell egészen lemondanunk róla, hiszen az új kommunikációs eszközök számtalan gyakorlati előnyt nyújtanak. De valóban elengedhetetlen, hogy vicces videókat és mémeket küldjünk egymásnak, amikor együtt is megnézhetnénk azokat? Vagy ahelyett, hogy elküldjük a linket, nem beszélhetnénk meg a cikk vagy a videó tartalmát személyesen? Időnként hagyhatnánk kézzel írott üzeneteket, hiszen ezek személyessége pótolhatatlan, akkor is ha talán már fel sem ismerjük egymás kézírását.

8. Ne engedjük, hogy a tévé uralja a házasságunkat

Amikor választanunk kell a videónézés és a házastársunkkal töltendő idő között, sokunknak nehezére esik helyes döntést hozni. Néha szüneteltetjük a kapcsolatunkat, hogy bekapcsolhassuk a TV-t. A film- és sorozatnézés kétségkívül az egyik legnépszerűbb időtöltés és a kedvenc műsorunk megnézése, a kanapén összebújva, a béke és a relaxáció olyan rituáléja lehet, amely közelebb visz egymáshoz. Ugyanakkor, fennáll a veszélye annak, hogy mások képzeletbeli életére összpontosítunk, ahelyett, hogy a valódi életünket osztanánk meg egymással. Jó ötlet lehet akár a felére csökkenteni a passzív pihenést, hogy több időt tölthessünk egymással kártyázva, sétálva vagy Bibliát olvasva. Ezek a tevékenységek szórakoztatóak és lehetővé teszik, hogy aktívan kapcsolódjunk egymáshoz.

9. Áldd meg a házastársadat elalvás előtt

A házasság szentségének liturgiája kifejezi, hogy a házastársak egymás ajándékai. Ez az áldás, amelyet Istentől kapunk, a házasságunk minden napján megújul. Erősebbé és tartósabbá válhat a házasságunk, ha esténként tudatosan megéljük ezt az áldást, együtt imádkozva és megújítva a kölcsönös önátadásunkat. Elég annyit mondanunk: „Istenem, köszönöm a férjem/a feleségem, akit szeretek”.

1o. Forduljunk segítségért az azonos értékeket valló párokhoz

„Madarat tolláról, embert barátjáról”, szól a közmondás….ha a párok hasonló értékeket vallókkal töltenek időt, megerősödhetnek és olyan kapcsolatokat alakíthatnak ki, amelyekre nemcsak az örömteli, hanem a nehéz időkben is támaszkodhatnak. Az azonos értékrendű és a spirituálisan érzékeny emberek társasága feltölt és megerősít.

11. Dolgozzunk egy csapatként

Minden kapcsolatban a házastársak más-más szerepeket töltenek be: szinte elkerülhetetlen, hogy egyik fél többet keressen a másiknál vagy több időt töltsön a házimunkával, stb. Értékelnünk kell a házastársunk egyéni hozzájárulását és munkáját, a feladatok jellegétől függetlenül. Így mindketten kivesszük a részünket a kapcsolat és a háztartás fenntartásából, egy csapatként dolgozva, figyelembe véve az egyéni helyzetünket, képességeinket, lehetőségeinket és preferenciáinkat. Ne kritizáljuk egymást, amiért nem rendelkezünk azonos képességekkel és tulajdonságokkal.

12. Ápoljuk a barátságunkat

A legjobb barátunknak a házastársunknak kellenen lennie. A felelősségvállalás, a gyengédség és a bizalom elengedhetetlen a gyümölcsöző házastársi kapcsolathoz. A barátság egyáltalán nem mond ellen a házasság romantikus, szenvedélyes jellegének, sőt, a kapcsolatnak egy mély barátságon kellene alapulnia. A boldog párok bensőségesen ismerik egymást, tisztában vannak mindazzal, amit a társuk szeret vagy utál és ismerik egymás vágyait és reményeit. Ehhez állandóan figyelniük kell egymásra. Néhányan a házasságuktól elsősorban  szexuális kielégülést várnak és a legfontosabb baráti kapcsolatukat nem a házastársukkal élik meg, de ez konfliktushoz vezet. A házastársaknak legjobb barátoknak kell lenniük.

 

Fordította: Zölde Júlia

Forrás: aleteia.org

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás