2019. 05. 28.

Gépfegyverekkel körülvéve – egy magyar nővér szomorú tapasztalatai Afrikában

Balog Márta nővér, a Nyolc Boldogság Közösség tagja és az Afrikai Rendtartomány elöljárója Facebook-bejegyzésében számol be legutóbbi Maliban tett látogatásáról, ahol gépfegyveresek őrzik a szentmisére érkezőket a szélsőséges muszlimoktól.

“Az utóbbi kilenc napot Maliban töltöttem, Bamakóban, a fővárosban. Az utóbbi hetekben az országban és a szomszédos országokban (Burkina Faso, Guinea) több atrocitás is érte a keresztényeket, néhány papot és szerzetest, protestáns lelkészeket, illetve híveket megöltek. Egy ilyen hangulatban érkeztem meg, és döbbenetes váltás volt az itthoni mindennapi kérdéseink után, az ottani témák. Ha találkoztunk más rend szerzeteseivel, vagy egyházmegyés papokkal mindenki az ismerős szerzetesek és papok után érdeklődtek, hogy meg vannak-e, élnek-e, a vidékieket nem rabolták-e el?

hirdetés

Vasárnap a katedrálisba mentünk misére, ahol a bejárati ajtó előtt egy nagy fém paraván volt, hogy nehogy a motoros muszlim szélsőségesek betörjenek a templomba a mise ideje alatt.

Oldalról kellet megkerülni a fém-paravánt és ott pedig mindenkit átvizsgáltak, hogy nincs –e nálunk fegyver vagy bomba. A kapuban vártak a fegyveres rendőrök, akik a mise alatt végig körülvettek minket, ez által védve a híveket. Ilyen körülmények között ünnepeltük a szentmisét. Az ismerőseim azt mondták, hogy ugyan kevesebben vagyunk a misén a fenyegetettség miatt, de azért így is tele volt a templom. A fenyegetettség ellenére, a szentmise teljességében meg volt ünnepelve, a ministránsok bevonultak, ahogy minden más alkalommal, az olvasmányok, a hirdetések, habár a katedrálisban a misék általában rövidebbek, csak 2 órát tartanak…”

Forrás: Facebook

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás