2019. 05. 16.

Alabama államban szinte teljesen betiltották az abortuszt

Alabama államban a szenátus is megszavazta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét kedd este – írja az MTI.

A New York-i abortusztörvény lavinát indított el az Egyesült Államokban. Különféle törvényjavaslatokat terjesztettek elő, tizenhat állam szigorított az abortusztörvényén, eddig a legszigorúbbaknak azok számítottak, ahol az első szívdobbanás észlelésétől már nem végezhető el az abortusz. Utóbbiról négy amerikai tagállamban – Georgiában, Kentuckyban, Ohióban és Mississippiben – hoztak törvényt.

Előbbieknél továbbment Alabama állam, ahol a szenátus megszavazta az ország legszigorúbb abortusztörvényét.

A törvény szerint csak az anya életét veszélyeztető esetekben fogják engedélyezni a terhesség megszakítását, vagy abban az esetben, ha nagyon komoly egészségügyi károsodás fenyegeti. Azt az orvost, aki magzatelhajtást hajt végre – a terhesség bármely szakaszában – 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják, és azokat is 10 évig terjedő börtönre ítélhetik, akik csak megkísérelnek terhességmegszakítást végrehajtani. A nem művi abortuszt elszenvedő nők nem vonhatók büntetőjogi felelősségre.

A törvény támogatói abban bíznak, hogy az ügy a szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerül, és a főbírák újragondolhatják az 1973-as úgynevezett Roe/Wade-döntést, amely lényegében engedélyezte az Egyesült Államokban az abortuszt. Ugyanakkor Clyde Chambliss republikánus szenátor – aki előterjesztette Alabamában a tervezetet – maga is úgy nyilatkozott kedden, hogy már egy alsóbb rendű bíróság is felfüggesztheti a törvény végrehajtását – írja a Napi.hu.

hirdetés

 

A kiemelt képen látható, ahogyan Kay Ivey kormányzó aláírja az életpárti törvényt.

Kép: lifesitenews

Forrás: MTI/Napi.hu/Mandiner

 

Hírek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Zoltán 2019. 05. 17. 18:36

    Elgondolkodtató. Én alapvetően ellenzem az abortuszt, és különösen akkor, ha csak anyagi helyzetre, kényelmi okokra hivatkozva akarja valaki kivitelezni. De őszintén szólva ha egy lányt/nőt megerőszakolnak és megfogan, Isten lássa a lelkem, de se a nő, se annak párja/férje helyében nem tudnám elfogadni a helyzetet. Persze szerencsére ez nagyon ritka eset, remélem nem is fordul elő többet sem ott, sem máshol.