2019. 05. 13.

Mise közben gyújtottak fel egy templomot Afrikában

Iszlamista fegyveresek támadtak meg egy templomot az afrikai Burkina Fasoban. A támadásban hat ember vesztette életét, köztük a misét celebráló pap is meghalt – adta hírül a BBC nyomán az S4C oldala. 

Vasárnap reggel kilenckor két tucat iszlamista fegyveres támadta meg Dablo város egyik templomát.

A fegyveresek körbevették a templomot és felgyújtották.

A támadásban hat ember halt meg. Az áldozatok között volt a miséző pap is. Az iszlamista fegyveresek a környék boltjait és egy rendelőt is felgyújtottak.

hirdetés

A város vezetője, Ousmane Zongo szerint hatalmas pánik tört ki a településben. A polgármester az AFP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy 20-30 fős fegyveres csoport berontott a templomba majd tűzet nyitottak a misén részvevő emberekre. – Az emberek otthonukban rejtőznek, az üzletek bezártak. Dablo gyakorlatilag szellemvárossá alakult át – mondta a polgármester. Egy helyi újságíró szerint a lakosság felháborodott, miután a közeli katonai bázisról nem érkezett segítség. A támadást valószínűleg az Al-Kaidához köthető dzsihadista csoport követte el, vagy a térségben aktív Ansarul Islam iszlamista csoport számlájára írható.

Az elmúlt időszakban egyre több támadás éri az afrikai ország keresztény lakosságát.

Az utóbbi hónapban ez már a harmadik támadás, amit iszlamisták követtek el a helyi keresztényekkel szemben. Az afrikai ország rendkívüli állapotot hirdetett meg a szilveszteri iszlamista támadás után. Ezt Roch Marc Christian Kabore elnök az év utolsó napján jelentette be az ország legtöbb északi tartományaira vonatkozólag.

Burkina Faso a Száhel G5 országok egyike, amelyek közös erővel próbálják meg visszaszorítani a térségben egyre jobban megerősödő iszlamista csoportokat. Az ország 2016-ban 18, 2017-ben 33, 2018-ban pedig már 158 dzsihadistákhoz köthető támadást szenvedett el.

 

Forrás: S4C

Kép: trtworld.com

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás