2019. 05. 10.

Ilyen lehetett a gyermek Jézus

Olasz rendőrszakértők különleges feladatra vállalkoztak a legmodernebb számítógépes képalkotó eljárások és a torinói lepel segítségével. Sikerült ugyanis rekonstruálniuk, hogy valójában hogyan is nézhetett ki Jézus gyermekkorában, számolt be róla a „múlt kor” történelmi magazin.

„A bűnüldözésben használt modern képalkotó módszert alkalmazták az olasz rendőrszakértők a folyamat során, amire az adott lehetőséget, hogy április közepén újra kiállították a kereszténység egyik legjelentősebb ereklyéjét, a torinói leplet” – számolt be róla a történelmi magazin.

„A Krisztus halotti lepleként számon tartott ereklye lenyomatából származó arcképet fiatalították, így csökkentették az állkapocs méretét, megemelték az állat és “kiegyenesítették” az orrot.”

Ez az eljárás egyébként éppen a fordítottja annak, mint amivel az évtizedek óta körözött bűnözők (például a maffiafőnökök) kinézetét próbálják megjeleníteni. Korábban ezt a módszert alkalmazták a hírhedt Cosa Nostra tagja, a ma 82 éves Bernardo Provenzano körözésekor is, akit végül 2006-ban sikerült elfogni, pedig a róla készült legfrissebb fotó 1959-ből származott.

A torinói lepel eredetiségéről a mai napig vitáznak a tudósok. A múlt hónapban Matteo Borrini neves antropológus professzor nevezte „hamisítványnak”. Az mára biztossá vált, hogy nem festmény az ereklyén látható szakállas férfi testének a lenyomata, az azonban továbbra is kérdéses, hogy pontosan mely korból származik.

hirdetés

A torinói székesegyház egyik oldalkápolnájában 1578 óta őrzik a leplet, amelyet csak különleges alkalmakkor tárnak a nyilvánosság elé. Ferenc pápa a hírek szerint június 21-én keresi fel az ereklyét.

Forrás, fotó: Múlt kor

Hírek Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás