2019. 05. 08.

Kimenekítették Pakisztánból Asia Bibit!

Biztonságban megérkezett Kanadába Asia Bibi, akit Pakisztánban korábban halálbüntetéssel sújtottak volna blaszfémia vádjával. A hírről a nemzetközi sajtó beszámolója alapján az MTI és a Mandiner is beszámolt.

Asia Bibi elhagyta az ázsiai, muszlim többségű Pakisztánt és Kanadába érkezett, ahol a családja már várta őt. A bejelentést a Brit Pakisztáni Keresztény Társaság (BPCA) nevű pakisztáni jogvédő szervezet egyik munkatársa megerősítette. Kanada már korábban jelezte, hogy befogadná a hazájában üldözött, majd halálraítélt keresztény nőt, de eddig a pakisztáni hatóságok inkább akadályozták a távozását, mint segítették volna – jegyzi meg a The Guardian.

Ismeretes, Bibit azzal vádolták, hogy gyümölcsszedés közben sértőn beszélt a muszlim prófétáról, Mohamedről még 2009-ben. A BPCA közleménye szerint azt mondta nekik, hogy Jézus meghalt érte, és megkérdezte az asszonyokat, értük mit tett Mohamed. Felháborodott társnői rátámadtak, és bántalmazásához kisvártatva a közelben dolgozó férfiak is csatlakoztak, akik meg is erőszakolták Bibit.

2018-ig tartott a kálváriája

Bibit 2010-ben halálra ítélték istenkáromlás miatt, és az ítéletet csak nyolc év után, tavaly októberben semmisítette meg a pakisztáni legfelsőbb bíróság. Felmentése miatt radikális iszlamisták a Tehrík-i-Labbaik (TLP) párt vezetésével napokon át tüntettek, a nő nyilvános kivégzését és a felmentő ítéletet meghozó bírák menesztését követelve. A TLP társalapítója az egyik tüntetésen a felmentő ítéletet meghozó bírák meggyilkolására is felszólította híveit.

Jogvédők évek óta bírálják Pakisztánt az istenkáromlást büntető paragrafus miatt, amely alapján halálbüntetés is kiszabható. Az aktivisták szerint a törvénnyel könnyű visszaélni, és sokan a tárgyalást sem érik meg, mert előfordul, hogy meglincselik vagy meggyilkolják azokat, akiket istenkáromlás vádja ér. A törvény több pakisztáni bírálója is gyilkosság áldozata lett.

(MTI/Mandiner)

 
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás