2019. 05. 07.

Mit mond Isten a szexről?

Nézzünk szembe a ténnyel: egy szexszel átitatott kultúrában élünk. A filmjeinket, zenéinket, regényeinket, politikánkat, még a reklámjainkat is a szex uralja. Az ünnepelt nézet a szexről a kultúránkban lényegében ez: ha jólesik, csináld.

A szexuális forradalom során a késői Hugh Hefner és mások által propagált ideák szerint bármi, ami meggátol valakit abban, hogy megtapasztalja az általa kívánt bármilyen, konszenzuális szexet, az ártalmas és elnyomó.

De valóban igaz ez? Az aktualizált Bizonyíték, mely döntést követel (Evidence that Demands a Verdict) című könyvben az apám és én (Josh McDowell és Sean McDowell a nagy sikerű Több mint ács című könyv szerzői – a szerk.) megneveztük a kereszténységet alátámasztó bizonyítékokat. De előbb fontosnak éreztük, hogy eloszlassuk a ködöt, megválaszolva a népszerű vádakat, mint a fentit is. Szóval a bibliai tanítás a szexről utálatos és elnyomó?

Négy dolog, amiért Isten megteremtette a szexet

Míg a keresztények bizonyosan elbuknak időnként abban, hogy a szexet biblikus nézőpont szerint tanítsák és modellálják, tévedés azt feltételezni, hogy Isten utálja a szexet.

hirdetés

Igazából pont az ellenkezője az igaz – Isten alkotta a szexet és azt mondta róla, hogy az jó!

A Példabeszédek 5:18-19 azt mondja „örülj ifjúkorodban elvett feleségednek… szerelmétől mindig mámoros leszel.” Az Énekek éneke pedig ír a szexuális intimitás erejéről és szépségéről. A szex, ahogyan Isten alkotta, egy csodálatos dolog. Négy okból alkotta:

1.       Szaporodás

Bár nem mindig eredménye a gyermek, a szex természeténél fogva egy babacsináló tevékenység. A Teremtés 1:28-ban Isten azt mondja „Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be és hódítsátok meg a földet.” Érdemes megjegyezni, hogy ez éppenséggel egy parancs Istentől (és egy áldás is). Kevesen panaszkodnak ezzel a paranccsal kapcsolatban!

2.       Egység

Az egyik legerőteljesebb aspektusa a szexnek, hogy képes két embert összekötni. A Teremtés 2:24 azt mondja: „Ezért a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek egy testté.”

Szex közben a férfi és a nő teljesen eggyé válik. A szex több, mint fizikai cselekedet; megteremt egy kölcsönös érzelmi, spirituális, sőt még transzcendens kapcsolódást is.

3.       Élvezet

Sok ember azt gondolja Istenről, hogy ő egy kozmikus ünneprontó, ha a szexről van szó. Ezek az emberek viszont nem veszik észre azt, hogy Isten alkotta úgy a szexet, hogy az örömet okozzon. Isten könnyen megtehette volna, hogy a szexet unalmasnak vagy egyhangúnak teremti – inkább egy kötelességnek, mint a szemét kivitele vagy mint olajat cserélni az autóban. Vagy megtehette volna, hogy az emberek aszexuálisan szaporodjanak. De ő helyette a szexet az egyik leginkább felpezsdítő tevékenységnek teremtette, amit csak az ember megtapasztalhat.

4.       Isten dicsőítése

Azért vagyunk, hogy mindennel, amit teszünk, Istent dicsőítsük. Pál apostol azt mondja „Akár esztek tehát, akár isztok, bármi mást cselekesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek!” (1Kor 10:31) Amikor igazi szeretettel vagyunk a másik felé, az Isten által megszabott elvek és határok szerint, akkor a szex dicsőíti Istent.

A jó szex jó a világnak

Milyen lenne a világ, ha mindenki a bibliai tervet követné a szex terén, kitartva abban, hogy élethosszig tartó kapcsolatban éli meg a szexualitást valakivel az ellenkező nemből?

Több szenvedés lenne vagy kevesebb? Több ép házasságunk lenne vagy több szétszakadt otthonunk? Több apa nélküli otthon lenne vagy több családban aktívan résztvevő édesapa? Nőne a nemi úton terjedő betegségek (STD), fiatalkori terhességek és abortuszok száma vagy csökkenne?

Annak ellenére, hogy a kultúra narratívája szerint a bibliai iránymutatások elnyomást és ártalmat hoznak, Joe McIlhaney és Freda McKissic Bush orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy „úgy tűnik a legfrissebb kutatások szerint, a legtöbb ember egy partnerrel való, élete végégi tartó, szexuálisan monogám kapcsolatra lett „tervezve”. Ebből az információból az is következik, hogy minél több egyén tér el ettől a viselkedéstől, annál több problémával találkoznak majd, legyen az STD, házasságon kívüli terhesség vagy érzelmi problémák, beleértve a sérült képességet arra, hogy egészséges kötődést alakítsanak ki másokkal, beleértve a jövőbeli házastársukat.”

Isten nem utálja a szexet. Áldásnak adta és az ember örömére. És adott határokat, hogy védjen minket és gondoskodjon rólunk.

 

Írta: Sean McDowell 

Fordította: Szalai Anikó

Forrás: fervr.net

Nagy kérdések
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Zoltán 2019. 05. 07. 18:55

    “Szóval a bibliai tanítás a szexről utálatos és elnyomó?”

    Hát szerintem az, hogy Lót a saját lányaival szexelt, Ábrahám pedig a szolgálójával az az én szememben elég utálatos. De lehet, h. túl magasra tettem a mércét a Bibliához képest.