2019. 05. 06.

Betegség és szenvedés esetén – nyisd ki a Bibliádat!

Amikor minden szép és jó körülöttünk, akkor nem tűnik nehéz feladatnak Istent dicsérni: de mi a helyzet, akkor amikor épp nehézség vár rád?

Alighanem a legkiszolgáltatottabb élethelyzet a betegség: ha ráadásul súlyos esetről van szó, akkor nem csak a másoktól való függéshez kell hozzászoknunk, hanem a bennünket lévő stresszt is le kell győznünk valahogyan:  Ki megy ma a gyerekekért az iskolába? Mit szólnak a munkahelyemen ennyi hiányzáshoz? Jobban leszek-e valaha?

A félelem és a bizonytalanság idején is érdemes Istenre tekintenünk vigaszért, éppúgy, mint amikor egy beteg gyermek szülei karjaiban keresi az enyhülést. A Zsoltárok könyve szerencsére tele van olyan sorokkal, amely arra emlékeztetnek bennünket, hogy milyen sok erőt nyerhetünk odafentről:

„Isten a menedékünk és az erőnk, nagyszerű támaszunk a szorongattatásban. Ezért nem aggódunk, ha remeg is a föld, ha a hegyek a tengerbe omlanak, ha vizei zúgnak, tajtékoznak is, és viharától megrendülnek a hegyek.” (Zsoltárok 46,2-4)

Sőt, a 73.  zsoltár még egyértelműbben fogalmaz:

„Különben kim lenne a mennyben? De ha nálad vagyok, nem kívánok semmit sem a földön. Testem és szívem elenyészik, de sziklám és osztályrészem örökre az Isten.” (Zsoltárok 73,25-26)

Ha ezeket a sorokat szívvel-lélekkel olvassuk, akkor olyan erőt meríthetünk belőlük, hogy tényleg képesek lehetünk szembenézni az előttünk álló nehézségekkel. “Bónuszként” itt van még ez a felemelő vers is Izajás prófétától, amely talán a legnagyobb vigaszt és megnyugvást nyújtja nekünk, hogy megérezhessük az Úr gyógyító karjainak ölelését:

„Ne félj, mert veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok a te Istened! Megerősítelek, megsegítelek, és felkarol győzedelmes jobbom.” (Izajás 41,10)

Fontos emlékeznünk, hogy a betegség tökéletes alkalom arra, hogy közelebb kerüljünk Istenhez – főleg azért, mert rákényszerülhetünk megszokott rutinjaink elhagyására. Felhasználhatjuk ezt az időt arra, hogy imádkozunk fájdalmaink enyhüléséért, de fel is ajánlhatjuk szenvedésünket, fájdalmunkat másokért. Nem közhely, hanem mély igazság: az Úr közel áll hozzánk a betegségünkben, és megadja nekünk azokat a kegyelmeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy békével és bizalommal vészeljük át ezt az időszakot.

Forrás: Aleteia

Fordította: Ward Henrietta

 

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás