2019. 04. 28.

Ünnep húsvét után

Már eltelt egy hét Húsvét óta, de az ünnep ereje tovább élhet bennünk. A Feltámadás nem volt, hanem van, hiszen mindaz, amiben hiszünk, így nyer értelmet. Pintér Béla énekes-dalszerző lelkesítő írását szemlézzük.

„Emlékszem, gyerekkoromban mennyire nem szerettem, ha véget ért az ünnep. A hétköznapokba való visszarázódás fájdalma sohasem tetszett. Reggel ébresztő, menni kell, ennyi volt; kezdődnek a szürke hétköznapok. …és fizikailag lehetséges, hogy valóban így van. Talán ma reggel is így volt sokunknál, ahogy megszólalt az ébresztő. De nincs már így a szívünkben. Egyszerűen nem lehet így! Húsvét, mint a Feltámadás Ünnepe, nem csupán egy két napos ünnep. Nem lehet „előtte”-ről és „utána”-ról beszélni.

Feltámadás VAN. Most is épp zajlik. Soha véget nem érően.

Mindaz, amiben hiszek, Feltámadásban nyer értelmet. Az új értékrend, a menny „logikája” vált nyilvánvalóvá a Feltámadással. Szinte hallom, ahogy recsegnek-ropognak az agytekervényeim, ahogy megpróbálnak átállni az új hullámhosszra. Minden másodpercben küzdve a beidegződésekkel, és a szépen megkoreografált hagyományaimmal. A Feltámadás nem akar bebizonyítani semmit. Nem szólít fel hitvédelemre, még kevésbé a „keresztény kultúra” védelmére. Nem perlekedik a halállal, és nem vesz revansot. Feltámadása után Jézus nem a kivégzőihez megy, nem is a főpapokhoz, vagy Pilátushoz, vagy épp a „feszítsd meg!”-et üvöltő emberekhez, hogy családjaikkal együtt megbüntesse őket szörnyű tetteikért. A Feltámadás nem értelmezhető a földi viszonyainkhoz mérve. Nem helyezhető bele az idő és a tér fogságába. A Feltámadás egy új létforma. Nem tud mit kezdeni az előzményekkel, nem eredeztethető azokból. Önmagában értelmes. Az Új Teremtés hajnala. Az új törvényszerűségek visszafordíthatatlan elindítója.

Az egyetlen válasz a minket körülvevő bizonytalanságra és káoszra.

Ő maga a Tökéletes Valóság. Az Igazság, Aki korlátlan szabadságot ad. Aki belehasít a logikámba és felborít minden emberi elképzelést és elméletet. A beteg meggyógyul, a halott újra lélegzik, a vízen lehet járni, a gyerekek megszégyenítik a tudósokat, a bűn bocsánatot nyer, az utolsó a sor elejére állhat… Nincs megtorlás, nincs presszió. S én megint Gyerek vagyok, tátott szájjal csodálkozom, és lelkesen felfedezni vágyom, Ki ez a Feltámadás, mi az, hogy Élet?
A válasz ott van a Biblia lapjain: Jézus mondja:

„Én vagyok a Feltámadás és az Élet…”

Forrás: Pintér Béla blogja

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás