2019. 04. 22.

Három tény a feltámadásról

A kereszténység nem csak egy filozófia vagy egy morális rendszer. A keresztény hit egésze bizonyos történelmi tényektől függ. Ha bizonyos dolgok nem történtek meg, akkor az egész vallás értelmetlen.

Az egyik legfontosabb tény Jézus Krisztus valóságos feltámadása a halálból. Szóval tényleg megtörtént? Itt van három történelmi tény a feltámadásról, amit minden kételkedőnek meg kell ismernie:

1) A testet sehol sem találták

A legegyszerűbb módja annak, hogy valaki az 1. században (vagy még ma is) bebizonyítsa, hogy Jézus nem támadt fel a halottaiból az lenne, ha egyszerűen bemutatná a testet.

Kereszthalála után Jézus testét sírba helyezték, és egy hatalmas követ gördítettek a bejárat elé, és római katonákat állítottak oda, hogy őrizzék.

hirdetés

Ennek ellenére Jézus teste nyomtalanul eltűnt.

2) Több száz szemtanúja volt a feltámadt Jézusnak

A keresztények nem pusztán azért hisznek Jézus feltámadásában, mert eltűnt a test. A feltámadt Jézus több ember előtt is megjelent. Nem csak az apostolokról beszélünk, akik talán Jézus ’legfanatikusabb’ követői voltak, hanem több száz emberről van szó.

Szent Pál jegyezte fel a Korintusiaknak írt első levelében:

„…eltemették és harmadnap feltámadt, az Írások szerint. Megjelent Péternek, majd a tizenkettőnek. Később egyszerre több mint ötszáz testvérnek jelent meg, ezek közül a legtöbben még élnek, néhányan azonban már meghaltak. Azután Jakabnak jelent meg, majd az összes apostolnak. Utánuk pedig, mint egy elvetéltnek, megjelent nekem is.” (1Kor 15,4-8)

Tudósok úgy vélik, hogy Szent Pál ezt a levelet valamikor Kr.u. 54-ben írta, ami magyarázatul szolgál arra, hogy miért írja: „ezek közül a legtöbben még élnek”.

Más szóval, ha nem az igazságot mondaná, akkor azt könnyen be lehetett volna bizonyítani.

3) Azok a tanúk képesek voltak vállalni a szörnyű halált is az igazságért, amit ismertek

Néhány szkeptikus azt állítja, hogy Jézus követői valahogy ellopták a testét, majd hazudtak arról, hogy látták a feltámadt Krisztust. De ha ez lenne a helyzet, akkor miért voltak hajlandóak elhagyni vallási közösségeiket, családjukat, barátaikat, megélhetésüket, és akár életüket is feláldozni egy hazugságért?

A válasz természetesen az, hogy nem ezt tették. Ők valóban látták a feltámadt Krisztus, és tudták, hogy ez mindent megváltoztat, olyannyira, hogy hajlandók voltak mindent hátrahagyni Érte.

Krisztus feltámadt! Valóban feltámadt!

„Ha pedig Krisztus nem támadt fel, semmit sem ér a hitetek, mert még mindig bűneitekben vagytok. Sőt azok is elvesztek, akik Krisztusban haltak meg. Ha csak ebben az életben reménykedünk Krisztusban, minden embernél szánalomra méltóbbak vagyunk.” (1Kor 15,17-19)

Forrás: ChurchPOP

Fordította: Ward Henrietta

Szemle
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz Zuluparaszt 2019. 04. 23. 00:54

    “Több száz szemtanúja volt a feltámadt Jézusnak”
    Akkor a korabeli kortársak miért nem emlékeznek meg róla?

    Még a zsidó kortársak akik megemlékeztek más önjelölt messiásról, Jézust valahogy kifelejtették.
    pl: Tibériási Justus , Damaszkuszi Nicolaosz, Alexandriai Philón, stb stb

    (+ gondolom van egy teológus köztetek, érdekelne a véleménye, hogy hogy történhetett az hogy egy mindenható egy könyvet használ kinyilatkoztatásul. Egy könyvet a sok közül egy geológiailag behatárolt helyen. Ha én mindenható vagyok akkor kinyilatkoztatok mindenkinek személyesen a Földön, és akkor nincs félremagyarázás, rossz célokra való felhasználás. Ha erre valaki értelmes, meggyőző választ tud adni eskü visszatérek a keresztény hitre.)

    • Válasz Bea 2019. 04. 24. 20:35

      Igen, Isten ha akarná minden ember agyába égethetné a létezését, de Isten az embert szabad akarattal teremtette. Nem diktatúrát vezet, nem erőszakos. Halkan kopogtat, és ha beismerjük bűnös voltunkat, elfogadjuk egyetlen szeretett fiának kereszthalálát bűneinkért való áldozatul, és mi is életünket adjuk neki, akkor van örök életünk vele. Senki sem bűntelen. Jézus azt mondta aki csak rosszra, bűnös dologra vágyik szívében, pedig nem teszi meg, már vétkezett. Igen nagy a büszkeség emberekben, akik azt gondolják, hogy vétkeik miatt nem kapnak majd bűntetést. A bűn zsoldja a halál. Nem marad rejtve semmi az utolsó napon. Jézus azonban letette az árat az Atyának MINDEN ember bűnéért. Annyira szeret minket az Atya hogy fiát küldte a földre értünk, Jézus annyira szeret, hogy szenvedett értünk, de feltámadt a halálból. Aki elfogadja és megtér hozzá, annak bűnei meg vannak bocsájtva. Aki nem, nos az szabadon választhatja az örök kárhozatot, szolgálhatja a sátánt. Minden rossz tőle jött a világba, és minden jó a Teremtő Istentől. Az egész földön hirdetik evangéliumot, mindenkinek lehetősége van választani szabad akaratából. (Nem vagyok teológus, csak egy élő hitű keresztény) I. Korintus 1:18: “Mert a keresztről való beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek; de nekünk, kik megtartatunk, Istennek ereje.” És olvasd tovább, érdemes 🙂

    • Válasz Báthori Adél 2019. 04. 25. 10:22

      Nem muszáj.