2019. 04. 17.

Az osztrák fiatalok majdnem fele nem tud mit kezdeni a vallással

Az osztrák Ifjúsági Kulturális Kutatóintézet felméréséből az derült ki, hogy a fiatalok nagy része nem érdeklődik a vallás iránt Ausztriában, 38 százalékuknak konkrétan semmi nem jut eszébe a szó hallatán. Habár nincsen tudomásunk magyar felmérésről, de félő, hogy a magyar adatok sem térnek el sokkal ettől. A kutatásról a Vas Népe számolt be.

Tíz és tizenkilenc év közötti fiatalokat kérdezett meg az Ifjúsági Kulturális Kutatóintézet: a megkérdezett tinédzserek majdnem fele azt válaszolta, hogy nem nagyon tud mit kezdeni a vallással, érzelmileg nem érinti meg a hit. Megkérdezték a fiataloktól egyebek között azt is, mire gondolnak, ha a vallás szót hallják. 38 százalékuk azt mondta, a szó hallatán semmi nem jut eszébe, 7 százalékuk pedig őszintén bevallotta, hogy a vallás semmit sem jelent számára.

hirdetés

A fiatalok több mint egyharmada nem érzi azt, hogy vallási-ideológiai háttere volna. Ebbe a csoportba tartoznak a teljes vallási elkötelezettség nélküli, egyre növekvő számban a nagyvárosok központjaiban élő fiatalok, de olyanok is, akiket megkereszteltek, mégis eltávolodtak a felekezetüktől.

A templom épületével mindenekelőtt a vallási szimbólumokat és az egyházi szertartásokat kapcsolják össze, mint például a keresztelő vagy az egyházi esküvő, a hit, a kereszténység vagy akár a hívők közössége.

Minden negyedik fiatalkorú kritikusan viszonyul a valláshoz. A többség úgy véli, hogy a vallás magánügy, mindenkinek a saját dolga eldönteni, gyakorolja-e vagy sem.

Forrás: Vas Népe

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás