2019. 04. 07.

300 év után lesz látható az eredeti Szent lépcső

Aki április 11-e és június 9-e között utazik Rómába, annak igazán különleges élményben lehet majd része, ha ellátogat a Scala Santához, azaz a Szent lépcsőhöz. Megszabadítják ugyanis eddigi burkolatától a lépcsősort, amelyet hatvan napon át hívők és turisták is eredeti állapotában láthatnak.

Utoljára 300 évvel ezelőtt volt látható szabadon a Szent lépcső, így rendkívüli történelmi, kulturális és vallási eseménynek tekinthető a lépcsősor ilyesfajta bemutatása, amelyet előtte és azóta is faburkolat borított be. A lépcső június 9-ig, pünkösdig lesz látható védőborítás nélkül. 

Az alkalmat a lépcsőt övező freskók restaurálásnak befejezése adja, a munkát a Vatikáni Múzeumot támogató nemzetközi mecénás szervezet finanszírozza.

Az olaszul Szent lépcsőnek nevezett kegyhely Rómában, a lateráni Szent János-bazilikával szemben található. Egy 28 fokból álló, fehér márvány lépcsősorról van szó, amely a hagyomány szerint a jeruzsálemi várból származik.

hirdetés

I. Constantinus római császár anyja, Szent Ilona hozatta Rómába 326 körül. 

A középkorban Pilátus lépcsőjének nevezték, mivel azt tartották, hogy a lépcső Pontius Pilatus római kormányzó jeruzsálemi palotájában állt: ezen a lépcsőn haladt fel Jézus, amikor kihallgatásra ment Pilátushoz. A megkínzott Krisztus vére ráhullott a lépcsőre és ennek nyomát a lépcső megőrizte. 

A Rómába hozott ókori lépcsőt először a római pápák korábbi székhelyén, a régi lateráni palotában helyezték el, majd 1589-től önálló, a Szentek szentje nevű kápolnát építették köré, ahol a mai napig látható. A lépcsősor 1721-ben diófa burkolást kapott, hogy megkíméljék az elhasználódástól. A burkolaton kisebb “ablakokat” hagytak, amely alatt Jézus vérét tisztelhetik a hívők. 

A Rómába érkező zarándokok számára a Szent lépcső az egyik leglátogatottabb helyszínnek számít. Építészeti relikviaként ismert, amelyet évente két millióan keresnek fel. A hívők térdelve haladnak fel a lépcsősoron, imádkozva és vezekelve. A turisták a Szent lépcsővel párhuzamos lépcsősorokon haladhatnak. A lépcső legtetején egy úgynevezett akheiropoiétosz, azaz nem kézzel festett ikont őriznek, amely Jézust ábrázolja.

Forrás: MTI

Fotó: Wikimedia Commons / cruxnow.com

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás