2019. 04. 04.

“Szeretlek, Istenem!” – a milánói buszdráma története

Egész Olaszországot megrázta a két héttel ezelőtti Milánó közeli túszdráma: egy busznyi diákot kötöztetett meg a buszsofőr, majd a rendőrök kiérkezésekor felgyújtotta azt. Egy diák hősies viselkedésének  köszönhető, hogy nem történt tragédia, míg menekülő társai Istennek adtak hálát.

Két héttel ezelőtt egy Milánó-közeli középiskola ötvenegy diákja buszra szállt, hogy két tanárukkal és az iskola egy munkatársával egy közeli város tornacsarnokába induljon. Egy darabig a tervek szerint haladt minden, ám egyszer csak a sofőr megállította a járművet, s közölte meglepett utasaival, hogy inkább az egyik milánói repülőtérre viszi őket. Mielőtt felocsúdhattak volna, a férfi kiadta a parancsot a tanároknak, hogy kötözzék meg a diákokat és vegyék el tőlük mobiltelefonjaikat, majd benzinnel locsolta fel a padlót.

Ousseynou Sy, az iskolabusz szenegáli származású vezetője ugyanis aznap úgy döntött, épp ezeken az ártatlan embereken áll bosszút a Földközi-tengerbe fulladt menekültekért.

Istennek hála, a tanárok nem vesztették el lélekjelenlétüket. Az elöl ülőket, akiket a sofőr jól láthatott, ugyan valóban szorosan megkötözték, ám a hátul lévő gyerekek kezén lazára hagyták a kötelet.

hirdetés

Az egyik fiú, Rami, aki szintén a hátsó sorok egyikében ült, nem adta át telefonját, hanem kabátjába rejtette azt, s amint a busz újra elindult és a sofőr a vezetéssel volt elfoglalva, néhány társával leoldották kezükről a kötést, majd egyikük felhívta a 112-t, valamint az édesanyját. Nekik köszönhetően a rendőröknek hamarosan sikerült megállítani az eltérített járművet, s miközben két egyenruhás a vezetőfülke ablakán próbálta jobb belátásra téríteni a buszvezetőt, társaik a hátsó ablakokat betörve, megkezdték a túszok kiszabadítását. Sy ezt látva, hirtelen lángra lobbantotta a kilocsolt benzint, s az autóbusz hatalmas lángokkal égni kezdett.

A rendőröknek addigra sikerült mindenkit épségben kimentenie. Egy videó megörökítette a túszdráma utolsó pillanatait, és a menekülő gyerekek rémült kiáltásai, sikoltozása közben a felvétel egy pontján tisztán kivehetően ezek a szavak hallatszanak: „Szeretlek, Istenem! Szeretlek!”

Egy újságíró később kiderítette, hogy a hálaadás szavai a tizenkét éves Guglielmótól származtak.

Hogy vagy? – érdeklődött a riporter.

Jól, már összeszedtem magam.

Szívszorító volt látni az eseményeket. Elmesélnéd, mi járt a fejedben akkor?

Mindannyian rettenetesen megrémültünk ott a buszon, ezért imádkoztam az Úrhoz. És amikor láttam, hogy meghallgatott és sikerült kiszabadulnunk, hálát akartam adni Neki.

És azt kiáltottad, hogy…

– Istenem, szeretlek!

Legyen hála az Úrnak, amiért megszabadította az Őbenne bízókat, akik ma épségben és egészségben együtt lehetnek, és adjon nekik erőt, hogy fel tudják dolgozni a történteket!

A videót, amelyen a fiatal Guglielmót kérdezik a linkre kattintva nézhetitek meg.

A rendőröket értesítő Rami egyiptomi származású, tettét követően Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes olasz állampolgársággal jutalmazta hősi cselekedetéért. 

Fordította: Csepely Rita

Forrás Avvenire

Fotó: STN Online, SBS

 

Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Olaj Anett 2019. 04. 10. 23:59

    Kedves 777!

    A pálos Puskás Antal atyával vezetünk abortusz utáni gyógyító hétvégét. Most májusban is lesz egy. Érdeklődöm, tudtok-e hírt adni róla, ha küldök plakátot? Vagy szívesen írok róla cikket is…

    Köszönöm,

    Olaj Anett
    +36 30 2034155