2019. 04. 03.

Felkavaró – 12 francia templomba törtek be vandálok

Törtek-zúztak, sőt az Oltáriszentséget és meggyalázták azok a vandálok, akik az elmúlt hetekben 12 francia templomba törtek be.

Egészen döbbenetes és felháborító pusztítást végeztek Franciaország legalább egy tucat templomában vandál őrültek: szobrokat törtek össze, meggyalázták az Oltáriszentséget, szétfirkálták és emberi széklettel összekenték a több száz éves épületek falait. 

A pusztítás többek között Franciaország második legnagyobb templomában, a párizsi Saint-Sulpice katedrálisban volt, szinte közvetlenül a vasárnapi szentmisét követően. Itt konkrétan megpróbálták felgyújtani a templomot, és habár a rendőrség szerint egyértelmű gyújtogatás volt, még mindig nem találják az elkövetőket.

A tűzoltók gyors közbeavatkozásának köszönhetően senki sem sérült meg, de a kár gyakorlatilag felbecsülhetetlen – egyes becslések szerint akár milliárdos is lehet. A hívek adakozásból próbálják összeadni a hatalmas összeget. Jean-Loup Lacroix plébános is megszólalt természetesen az esetet követően: Megrémültünk, a hívekkel együtt. Sötét idők járnak, jobban meg kell védenünk magunkat.”

Houilles kisvárosának templomát tíz napon belül háromszor támadták meg a vandálok: helyrehozhatatlan károkat okoztak, összetörtek egy szobrot, amely Szűz Máriát és Jézust ábrázolta:

Az ország közepénél található Notre-Dame des Enfants bazilikát is támadás érte az elmúlt hetekben. A kétszáz éves templom falaira emberi ürülékből rajzoltak keresztet, ellopták az oltáron lévő tárgyakat, kifosztották a tabernákulumot, az Eucharisztiát pedig a szemétbe dobták. 

A dijoni székesegyház is áldozatául esett őrült vandálok támadásának: lerombolták az oltárt, kifosztották a tabernákulumot, az Oltáriszentséget pedig a földre szórták és megtaposták.

 

Lavaur városának 800 (!) éves katedrálisába fiatal férfiak hatoltak be, akik letörték a kereszten lévő Jézust ábrázoló szobor egyik karját:

 

Forrás: ChurchPop

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás