2019. 03. 27.

Az érzelmi intelligencia megismerése Pécsi Ritával – 777 Offline visszatekintés

Hogyan alakul az érzelmi intelligenciánk? Milyen tényezők befolyásolják ezt? Valamint hogyan tudjuk fejleszteni az érzelmi intelligenciánkat? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk a 777 Offline márciusi alkalmán, ahol Pécsi Rita neveléskutató volt a vendégünk.

A beszélgetés elején rögtön megtudhattuk, hogy mi is az IQ és az EQ közötti különbség. Aki kíváncsi a hosszabb magyarázatra, az visszanézheti az Offline alkalmat, ahol bővebb kifejtést is kap. Itt inkább az EQ-ra, vagyis az érzelmi intelligenciára koncentrálnánk. Arra, hogy mit is értünk ezen.

„A világ megismerő képessége az EQ, az emocionális intelligencia.

Tudni sírni, nevetni, örülni, gyönyörködni, fájdalmat érezni, ezek mind idetartoznak, de a nyitottság és a kötődés is és még sorolhatnánk. Úgy lehetne összefoglalni, hogy minden cselekedetünkhöz és minden döntésünkhöz köze van az érzelmi intelligenciának.”

Pécsi Rita hozzátette, hogy a kutatások szerint a döntéseink 70 százalékát ezen az érzelmi hálón hozzuk meg, még a racionális férfiak is.

hirdetés

„Érzelmi tanulás úgy történik, ha valamit átélünk. Azért fontos sokszor átélni, hogy megmaradjon. Ezért fontos például a művészet vagy a játék, mert észre sem veszed, de rengetegszer átéled. De említhetném a beszélgetést is, mert amikor mesélsz valamit, akkor én is átélem.”

Bármennyire is furcsa, de nem a tanulás által növekszik az agyunk.

„Ha játék és alkotás közben tanulunk, akkor egyre több szinapszis keletkezik és növekszik az agy. Sajnos tanulás közben viszont nem növekszik. Ez fájdalmas, de így van. Ennek ellenére nem felesleges a tanulás, ugyanis ez a folyamat a játék során előkészített agyat használja fel.”

Pécsi Rita ennek kapcsán kiemelte, hogy például a NASA-ban a komoly mérnöki feladatokra pályázó jelentkezőket megkérdezik, hogy milyen játékokat játszottak gyerekkorukban. Amennyiben azt írják, hogy programoztak, akkor nem veszik fel őket, mert ezek szerint nem elég kreatív az agyuknak az a része, ami a játékban fejlődött ki.

„Együtt lenni jó, együtt enni jó, együtt imádkozni jó… Ezek az alapélmények építik fel a kötődésképességet.”

Pécsi Rita kiemelte, hogy

a család az elsődleges nevelő erő,

ezért ha az nincs a helyén, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerülünk. Ezért tartja fontosnak nem csupán a gyerekekkel, hanem a szülőkkel is foglalkozni az iskolákban, hogy erre felhívja az ő figyelmüket is.

Nagyon érdekes volt, amikor bibliai összefüggést is hallhattunk az érzelmi intelligenciával kapcsolatban. Pécsi Rita az irgalmas szamaritánus történetét hozta példának, amikor Jézus elmesélte úgy, hogy mindenki, aki hallja, szinte ott érezze magát, ezzel is átélje a történetet. A tanítás részét pedig egy mondatban összefoglalta: „Ki a te felebarátod?” Ezt nem válaszolja meg, mégis mindenki tudja, hogy kiről van szó. Ez az érzelmi nevelés.

Az érzelmi nevelés felnőtt korban már nagyon nehéz, ezért is nagy a felelősségünk, hogy még fiatalon neveljük így gyermekeinket.

Az Offline során ismét érdekes kérdések érkeztek előadónkhoz, többek között a közösségi média hatásáról, a gyermekek bölcsődébe adásáról vagy éppen egy rossz családi élmény érzelmi síkon való orvoslásáról. Ezekre a bővebb válaszokat megtalálhatjátok az alábbi videóban.

777 OFFLINE
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás