2019. 03. 24.

Megtalálták Boldog Sándor István földi maradványait!

Megtalálták  Budapesten a 2013-ban boldoggá avatott Sándor István földi maradványainak egy részét: a szalézi szerzetes testvért 1953-ban koncepció per után végezték ki a kommunisták, miután nem tudták megtörni rendíthetetlen hitét.

Boldog Sándor István kitartása sokunk számára lehet példa: a szolnoki születésű fiatalember nyomdásznak tanult, Budapestre költözve pedig megismerkedett a szalézi renddel. Kisegítő testvér volt, amikor besorozták a hadseregbe, megjárta a Don-kanyar poklát is, mint híradós és távírász. Szolgált a Délvidéken, Erdélyben és Felvidéken is, bátor magatartásáért ki is tüntették. Végül 1944-be amerikai hadifogságba került, ahonnan csak egy évvel később szabadult.

A háború borzalmai nem csökkentették hitét, sőt: visszatérve Budapestre a Katolikus Ifjúmunkások Országos Egyesületének lett helyi vezetője. A kereszténységet üldöző kommunisták betiltották a szervezetet, ám a bátor Sándor Istvánt nem lehetett megfélemlíteni:

ugyanúgy hirdette az örömhírt a fiataloknak, árvákkal és a legszegényebbekkel foglalkozott.

1950-ben a hatalom már nem csak az egyesületet, hanem magát a szalézi rendet is betiltotta: kezdetben sekrestyésként helyezkedett el a fiatal nyomdász, később viszont kirándulásokat, hittanórákat szervezett a fiataloknak. A hatalom titkos emberekkel figyelte őt, meg lett volna a lehetősége a disszidálásra, de a határon úgy döntött, hogy visszafordul és nem hagyja cserben a rá példaképként tekintő fiatalokat. 1952 júliusában letartóztatták, többször is brutálisan megverték a börtönben, végül demokráciaellenes (!) szervezkedések miatt halálra ítélték.

A kivégzésről családját csak 1955-ben értesítették, holttestét ismeretlen tömegsírba helyezték. Kivégzése után 60 évvel a katolikus egyház a boldogok sorába emelte őt, azonban még ekkor sem lehetett tudni, hogy földi maradványai hol lehetnek. Tavaly ősszel már érkezetek hírek, miszerint megtalálhatták Boldog Sándor István ereklyéit, azonban idáig várni kellett a biztos eredményre. A mai napon a szaléziak azonban hivatalosan is megerősítették, hogy az ártatlanul kivégzett vértanú koponyáját és két lábszárcsontját sikerült kiásnia a szakembereknek.

Sándor István példaképe lehet mindannyiunk számár, akik naponta keressük, hogy hogyan tudjuk hitelesen megélni és továbbadni Istenbe vetett hitünket. Megalkuvás nélküli élete, bátor kiállása legyen példa mindannyiunk számára!

Fotó: szaleziak.hu

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás