2019. 03. 13.

“Teológiai problémáim vannak vele” – Hodász András atya kritikája A Passióról

A Deus ex Cinema legújabb részében Hodász András atya és Kiko egy régi adósságukat pótolják be: a Passió című filmet elemezték.

Az egyáltalán nem könnyű feladatot tovább bonyolította, hogy ezúttal meglehetősen más álláspontot képviselt a két fél:  Hodász András atya – aki a filmből írta a szakdolgozatát – nem egy lelkes rajongója Mel Gibson kultikus filmjének, míg Kiko sokkal pozitívabban ítéli meg az alkotást. Ami biztos – és ezt András atya is elismeri: a film hatására többen is megtértek, többek között a Barabást alakító színész is.

A római katolikus pap határozottan foglalt állást abban a kérdésben, hogy vajon szerencsés-e egyáltalán elkészíteni egy Jézusról szóló filmet:

“Hogyan tudod instruálni a színészt, akinek az élő Istent kell eljátszania? Mitől lesz Jézus szava olyan erős, hogy az ő szavára az emberek ott hagyják hálóikat, megtérnek, olyan változások történnek az emberek lelkében, hogy nem tudod csak azzal magyarázni, hogy jó szónok volt.  Jézusnak a szavaiban olyan erő volt, hogy halottak támadtak fel, és az emberek életében 180 fokos fordulat történt. Hogyan lehet ezt az isteni erőt emberként megjeleníteni? Szerintem nem lehetséges.” 

hirdetés

A filmmel az egyik legnagyobb problémája Hodász András atyának az ábrázolással van: szerinte Mel Gibson többször is túlságosan rájátszik az érzelmekre:

“Mel Gibson hollywoodi szemmel és módon gondolkodik, a legalapvetőbb célja a látvány. De ez egy teológiai történet, és ha a látvány kedvéért teológiai bakikat követek el, az egész egyszerűen ügyetlenség.”

Az éles kritikák után a Deus ex Cinema végére mintha kicsit megenyhült volna András atya: 

“A Passió nagyon hatásos film, amelynek a megnézését nagyon ajánlom. Az érzelmi hatást abszolút eléri, nagyon sokan komolyan elgondolkodnak Jézus történetén – akár olyanok is, akik nem hívők, vagy távolabb álltak a hittől – és sokaknak hoz lelki megújulást is, ami nagyon jó. De ennek ellenére teológiai problémáim vannak a filmmel.”

Íme a videó, a cikk alatt pedig szavazást hirdetünk: Nektek tetszett A Passió című film?

 

DEC Hodász András
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz Szombath Tamás 2019. 03. 13. 17:00

    Eddig úgy látszik a szentek többsége nem a teológusok közül került ki…
    A videót sajnos nem tudtam megnézni, mert munkahelyi szg-en nem látható, de azért kíváncsi lennék mi az ő teológiai problémája, ha már ilyen vastagon hozza a főcím 🙂 Véleményem szerint az, hogy ez egy “teológiai történet” elég rosszul eltalált szófordulat. Még nekem is borsódzik tőle a hátam, pedig vallásgyakorló vagyok. Ettől függetlenül lehetnek teológiai problémái. Esetleg írja meg M. Gibsonnak is az észrevételeit, mert épp készül a folytatás és ha megszívleli, elmondhatjuk, hogy az új film az értékes magyar észrevételek miatt lett a világtörténelem legjobb mozija 🙂

  • Válasz Huszár Attila 2019. 03. 13. 19:49

    “Hogyan tudod instruálni azt a színészt, akinek az élő Istent kell eljátszania” (megelevenítenie).

    Nézzük a homília egyik definícióját: Jézust hagyni szóhoz jutni úgy, hogy a hallgatókban valami megváltozzon, hogy jobban megismerjék Jézust és az Ő üzenetét.

    András Atya! Hogyan tudod megszólaltatni Jézust a prédikációidban úgy, hogy az változást okozzon a hallgatókban, hogy jobban megismerjék Jézus üzenetét? Képes vagy erre? Hogyan?

  • Válasz Andréka Gábor 2019. 03. 13. 23:52

    A gyónás című díjnyertes filmet ajánlom megbeszélésre, elemzésre, melyet az irgalmasság évében készítettek. Az alábbi linken található:
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=Vh6vRmtG5Rg

    Üdvözlettel:
    Andréka Gábor