2019. 03. 13.

“Jól döntöttem” – a Forbes Magazinnak nyilatkozott Pál Feri

Igazán ritka és különleges, ha egy pap szerepel a világ legrégebbi és legfontosabb üzleti lapjában, a Forbes magazinban: Pál Feri atyát ez a megtiszteltetés érte, – avagy az újság olvasóit tisztelte meg ő – a legérdekesebb gondolatait szemlézzük!

Arról, hogy a keddi alkalmakat befejezte:

“Jól döntöttem. Amióta meghoztam a döntést, és bármikor rágondolok, békesség van bennem. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne veszteségérzetem. Az van. De a jó döntések nyomán is van veszteségérzetünk. Ez egy olyan fontos szempont, amit az előadásaimban is szoktam hangsúlyozni: a jó döntések nyomán is van veszteségtudat. Aki ezt nem tudatosítja magában, hajlamos a jó döntéseit is megkérdőjelezni, annak viszont negatív következményei szoktak lenni. […] Keddenként most már járom az országot. Ez fontos szempont volt: ne ugyanott, többé-kevésbé ugyanazoknak beszéljek. Hanem – ahogy már jó pár éve csinálom – járjam a vidéket, a kisvárosokat, a falvakat. Mert ott is megvan a nyitottság és befogadókészség. Ott is tapasztalhatók a hiányok, de a komoly érdeklődés is. Lenyűgözve nézem ezt, hogy kis falvaknak a művelődési háza megtelik. Hogy nem egyszer azt mondják: a rendszerváltás óta ez a művház nem volt tele, magunk se értjük, hogy lehet. Ha csak ötven embernek vagy száz embernek beszélek egy kis faluban, én azt is nagyon szeretem.”

Arról, hogy munkáját nem mindig nézi jó szemmel az egyház vagy a hívők

“Van, ki azt mondja erre, hogy végre valaki ezt is csinálja. Milyen nagyszerű, hogy egy pap, aki mentálihigiénés szakember is, olyasmit tud adni, ami sokkal többeknek használható és értékes tudás, és segíti egy egész ország testi-lelki-szociális jóllétét. Van, aki ennek nagyon örül. Mások kritikusak velem. Vagy azzal, hogy ez ennyire tartozik közvetlenül egy pap hivatásához.”

Arról, hogy hogyan néz ki egy átlagos hete

“Hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken délelőtt konferenciákra járok. Elsősorban akkor megyek a cégekhez is. Esténként művelődési házakban és könyvtárakban vagyok, akkor még fokozottabban járom az országot, tulajdonképpen Nagy-Magyarországot. Partium, Erdély, Felvidék, Délvidék. Csak ebben a félévben is, Nagy-Magyarország összes területét be fogom járni. Szerda a szabadnapom. Akkor szinte semmit sem vállalok. Nagyon fontos, hogy legyen legalább egy napom, amikor tudok pihenni.

hirdetés

Péntek este elkezdődik a szorosabb értelemben vett papi munkám.

Péntek este misézek, aztán felnőtt katekézist tartok, akkor foglalkozom felnőttekkel, akik szeretnének keresztelkedni, elsőáldozni vagy bérmálkozni. Szombati napom az esketéseké. Vasárnap misézek, keresztelek, foglalkozom a jegyesekkel. És gyóntatok.”

Arról, hogy cölibátusban él

“Valóban társas lények vagyunk, de ez nem szorítkozik kizárólag a férfi-nő kapcsolatra vagy a társkapcsolatra. Én nagyon kapcsolati életet élek. Néha inkább az a nehézségem, hogy túl sok is. Annyira jólesik néha nem emberek között lenni.”

A teljes interjút a Forbes márciusi számában olvashatjátok!

Fotó: Forbes

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás