2019. 02. 24.

Udvarlás a Tinder korszakában – létezik még egyáltalán ez a szó?

Amikor először hallottam, hogy valaki az udvarlás szót használta a járás helyett, nagyon nevettem. 25 éves voltam, és azon gondolkodtam, miképpen lehetséges, hogy még mindig vannak emberek, akik az udvarlás szót hétköznapi kontextusban használják. Talán egy ‘50-es évekbeli fekete-fehér filmből léptek ki?


Kis időbe telt, mire megértettem a szó valódi jelentését. Az udvarlás valójában egy ma is létező, fontos szakasza az ismerkedésnek. Ez az időszak szolgál arra, hogy megismerjük egymást, felfedezzük Isten jelenlétét és szerepét a kettőnk kapcsolatában, mielőtt végleg elköteleződünk egymás mellett a házasság szentségében.

Hogy érthetőbb legyen, az udvarlás időszakát egy utazás előkészületeihez hasonlítanám. Mielőtt útnak indulunk, eldöntjük, hová akarunk utazni, mit nézünk meg, és kivel utazunk. Az élet is olyan, mint egy utazás, és az udvarlás időszakában azt kell eldöntenünk, hogy kivel akarjuk megtenni ezt az utat.

Az udvarlás tehát az az időszak, amikor eldöntjük, hogy kettőnk célja, és útvonala megegyezik-e.

1. Minden komoly kapcsolat udvarlással kezdődik

De legyünk óvatosak, ez fordítva nem igaz. Nem minden közös kávé, vagy ebéd vezet lánykéréshez. Sok pár az érzelmekre, és múló szenvedélyekre akar építeni egy életre szóló kapcsolatot ahelyett, hogy bölcsen végiggondolnák.

hirdetés

Az udvarlás célja nem az, hogy mindenképp az oltárnál kössünk ki.

A cél az, hogy életünk minden egyes lépésével Isten dicsőségét szolgáljuk. Ha egy udvarlásból mégis házasság lesz, akkor két dologra kell nagyon odafigyelnünk. Egyrészt, hogy az ismerkedés során őszinték legyünk egymáshoz, és bízzunk meg a másikban, másrészt közösen, és megfontoltan döntsünk a házasságról.

Fontos, hogy az udvarlás időszakában minél jobban megismerjük egymást, a másik gyengeségeit, anélkül, hogy bármelyikünk lelke sérülne, hiszen nem tudhatjuk biztosan, hogy házasság lesz-e a kapcsolatból. Hiszen hiába minden jószándék, a jövő bizonytalan, ezért fontos, hogy később a kapcsolatra jó szívvel gondoljunk vissza, akárhogy is végződik.

2. Tartsd meg az egyensúlyt!

A siker kulcsa az egyensúlyban rejlik. Természetesen alapvetően a házasságnak kell a célnak lennie, de nem szabad elveszni a rózsaszín ködben, és ész nélkül belevetni magunkat a szerelembe. Ugyanakkor az se jó, ha a felek túlságosan félnek megnyílni a másiknak, végig arra gondolva, hogy a kapcsolat szakítással fog végződni. Ebben az esetben a felek többek lesznek egymásnak, mint barátok, de kevesebbek, mint egy szerelmes pár. Testileg és lelkileg nem fognak igazán egymáshoz tartozni, és nem tudnak egymáshoz közel kerülni annak ellenére, hogy nagyon tetszenek egymásnak.

3. Felejtsd el a rózsaszín ködöt, és a vörös rózsás- fehér lovas romantikus jeleneteket

A legfontosabb a kommunikáció. Meg kell beszélni, hogy mi a célja és az alapja a kapcsolatnak.

A keresztény udvarlásban a férfi és a nő Isten tiszta és szabad szeretetét osztják meg egymással is.

A keresztény udvarlás legfőbb célja a lelki növekedés, és az igyekezet, hogy együtt jobb emberré váljunk. Az ember célja, hogy jövendőbelije lehető legjobb párjává váljon. Az udvarlást a jegyesség időszaka követi, aminek, mint később a házasság szentségének, már nem a szerelmes párról kell szólnia, hanem Istenről. Ez nem egy tündér mese, hanem valami sokkal jobb. Ez a története annak, ahogy két ember egymásra talál, és a házasság szentségében egy emberré válnak Isten dicsőségére.

4. A szerelem csodálatos, mert Isten annak teremtette

Amikor kapcsolatot keresel, gondold végig, készen állsz-e arra, hogy megtaláld azt az embert, akivel leélnéd a hátralévő életedet. Ha úgy érzed, nem állsz készen, akkor először Istennel hozd rendbe a kapcsolatodat.

Ha Vele igazán jó a kapcsolatod, akkor sokkal könnyebben fogsz bölcs döntést hozni a házasságról is.

Ha úgy érzed, a házasság a te hivatásod, ne késlekedj. Minél hamarabb kezdj el készülni rá. Én 25 évesen jöttem rá az udvarlás valódi lényegére, de jó lett volna, ha ezt már hamarabb tudom, és eszerint megyek bele a kapcsolataimba.

Végezetül, szeretném ajánlani mindenkinek Joshua Harris Társ találó című könyvét, ami rengeteg jó gondolatod tartalmaz ebben a témában.

 

Forrás: Catholic Link

Ezt a cikket Ungvári Ildi önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás