2019. 02. 10.

“Minden pillanatban érzem a keresztény vallás erejét” – Kovács András Péter

A házasság értékéről és személyes hitéről is beszélt Kovács András Péter a 2020-as Nemzetközi Euchariszitkus Kongresszus hivatalos oldalának adott interjújában. Magyarország egyik legnépszerűbb humoristája – aki egykoron ciszterci diák volt – kamaszkorában még pap szeretett volna lenni.

A házasságról

A Karinthy-gyűrűs humoristát többek között a házasság értékéről is kérdezték:

“Sokat gondolkoztam magam is azon, hogy mennyit számít az oltár előtt kimondott szó vagy az a papír, amit kap ehhez az ember. Végső soron arra jutottam, hogy voltaképp a házasság olyan, mint egy hivatás. Az ember nem akkor lesz igazából jogász (én az vagyok, ezért tudom ezt a példát hozni) amikor megkapja a diplomáját, hanem hosszú évek során válik azzá. Ugyanez a helyzet a házassággal. Az ember nem aznap lesz férj vagy feleség, amikor ezt a másiknak kimondja, hanem hosszú-hosszú, közösen eltöltött, átélt évek alatt.

Nálunk, a mi kapcsolatunkban mindig is megvolt és megvan most is a másik iránti kölcsönös szeretet, tisztelet, és az a bizalom, amivel egymás felé fordulunk. Úgy gondolom, hogy azok az általános emberi kvalitások, keresztény értékek, amiket az ember a vallásával is magába szív – mint például a türelem, az önfeláldozás – ezek azok, amik leginkább számítanak az emberi kapcsolatokban.

hirdetés

Ezek nélkül a házasság se tud igazán jó lenni.”

A keresztény vallás ereje

“Minden pillanatban érzem a keresztény vallás erejét.

Például akkor is, amikor kiállok a színpadra.

A hit olyan, mint síeléskor az alsó ruházat. Lehet, hogy más nem látja rajtam, de én tudom, hogy ott van, és hogy mennyit számít, mennyit melegít és mennyit véd. Egy belső vért, ami egyfelől ad némi magabiztosságot, másfelől iránymutatásként, erkölcsi-morális iránytűként szolgál azzal kapcsolatban, hogy mi az, amiről beszéljek, és mi az, amiről ne. Ha pedig valamiről beszélek, akkor segít abban, hogyan tegyem azt.”

Forrás: iec2020.hu

Fotó: Dumaszínház

 

 

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás