2019. 02. 06.

Sikeres volt a fejüknél összenőtt sziámi ikrek második műtéte

A két és féléves Rabia és Rukia sikeresen átesett a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum rendszer beültetésén dr. Pataki Gergely plasztikai sebész, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítója vezetésével. Az operációra január 25-én, a Semmelweis Egyetemen, az egyetem munkatársainak közreműködésével került sor, az ikrek jól vannak és már elhagyhatták a klinikát – számolt be a hírről az intézmény honlapja. A műtétről és annak lelki hátteréről korábban többször szemléztük az orvoscsoport vezetőjét, Csókay Andrást.

Az alapítvány és az egyetem részletekbe menő egyeztetését követően, Rabia és Rukia szüleikkel január 5-én azért érkeztek Magyarországra, hogy a végleges koponyaszétválasztó operációhoz szükséges diagnosztikai és előkészítő vizsgálatok, valamint a speciális plasztikai sebészeti műtét megtörténhessen a Semmelweis Egyetem klinikáin.

A műtét előtti hetekben az általános gyermekgyógyászati, aneszteziológiai, labor- és radiológiai, valamint infektológiai vizsgálatokon estek át az egyetemen. A mostani, speciális plasztikai sebészeti beavatkozás a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatának második fázisát jelentette, mely az ún. expander implantátumok beültetéséből állt. A Budapesten zajló esetleges, a szétválasztást megelőző további vizsgálatok és beavatkozások lehetőségéről a következő hetekben, hónapokban, az eredmények folyamatos értékelése mellett, egy, az érintett orvosi területek szakembereiből álló orvoscsoport dönt majd.

A szétválasztó műtétsorozat első fázisa – az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztása – 2018-ban történt dr. Hudák István, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány munkatársának vezetésével Bangladesben.

Az orvoscsoport vezetője, Csókay András az elmúlt hetekben többször is tanúságot tett mély hitéről, az interjúiban folyamatosan hangsúlyozta, hogy a beavatkozásokkal kapcsolatos legfontosabb döntései imában születtek meg:

“Bízom az új módszerben, amit a Jóisten segítségével sikerült megtalálnunk, hogy felosztjuk a műtétet, és nem egyben, 30-50 óra alatt csináljuk meg. A beavatkozások között van idő a gyerekek szervezetének a regenerálódásra. Az operációból már megvan 14 óra, most lesz számos kisebb műtét, és bízom benne, hogy a végső nagy műtétet 15-20 órán belül tudjuk majd megcsinálni. Remélhetőleg ezzel az új módszerrel lényegesen nő a túlélés esélyük.

„Sokat imádkozom, hogy megkapjam a Jóistentől azokat a tiszta gondolatokat, amelyek tudományosak.

Mély imádságban jöhetnek meg azok az intuitív tudományos ötletek, amelyek segítenek. Például három napja az egyik szentmisén megint feljebb léptem egy lépcsővel, ott jutott eszembe, hogy egy adott problémát, amit eddig nem tudtam megoldani hogyan fogom tudni. Ez a folyamat már egy éve van így.”

 

Forrás: Semmelweis.hu/777
Fotó: Semmelweis.hu – Kovács Attila

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás