2019. 02. 06.

Nagyszabású rendezvénnyel újítanak a ciszterci öregdiákok

2019. máricus 9-én újszerű összejövetelt tartanak Ciszterencia néven a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumban, Pécsen. A programra várnak minden ciszterci öregdiákot, aki a gimnáziumi évek után szeretne megismerkedni a ciszterci közösség innovatív arcával.

A Ciszterencia a négy magyarországi ciszterci gimnázium öregdiákjainak konferenciája, amely 2016 után másodjára kerül megrendezésre, ezúttal is az Örökség Díjjal kitüntetett Országos Ciszterci Diákszövetség szervezésében. Az ingyenesen látogatható rendezvény idén már két részből áll össze, a nap első felében rövid, csattanós előadások formájában tizennégy öregdiák osztja meg gondolatait a nagyérdeművel, számos témában.

“Rendkívül sokszínű előadói gárda állt fel az idei Ciszterenciára. Az agrármérnöktől a rendezvényszervező vállalkozón át az olimpikonig az élet számos területén tevékeny, sikeres öregdiákok jönnek el megosztani a történetüket, amellyel inspirálják, erősítik és cselekvésre buzdítják közösségünket, megerősítik közös értékeiben. Ami pedig érték, azért tenni is érdemes.”- mondta el Orosz Júlia főszervező.

hirdetés

A nap második felében már kötetlen formában a kapcsolatépítésre és a régi vagy éppen új barátságok ápolására kerül a hangsúly, koncerttel és egyéb, kül- és beltéri programokkal kiegészülve.

A 2016-os Ciszterencia nagy sikerét a szervezők a közös lelkiségi alapokon zajló közösségépítésnek, illetve a koncepció újszerűségének tulajdonítják. Az idei célok ezzel kiegészülve már messzebb mutatnak, hiszen a helyi csoportok (Pécs, Székesfehérvár, Buda és Eger) életére is jelentős hatást gyakorol egy hasonló esemény, de a fő cél továbbra is az élő ciszterci öregdiák-közösség fejlesztése. A jelenlegi diákok, leendő öregdiákok bevonása is sikeresen zajlik, a program megvalósulását a Nagy Lajos Gimnázium közel harminc tanulója segíti majd.

A Ciszterci Diákszövetség 1922. június 29-én alakult Klebelsberg Kunó kultuszminiszter, ciszterci öregdiák kezdeményezésére a Rend öt magyar gimnáziumában végzett- Baja, Buda, Eger, Székesfehérvár és Pécs – öregdiákok részvételével. A 2012-ben Magyar Örökség Díjjal kitüntetett Szövetség a magyarországi ciszterci gimnáziumokba járt diákok szellemi összetartozásának életben tartásáért, a kapcsolatépítés megteremtésének és ápolásának ügyéért munkálkodik.

“A március második hétvégéjén megrendezésre kerülő konferencia és találkozó alatt a Pécsi Püspökség számos látványossága is kedvezményesen látogatható a Ciszterencia résztvevői számára.”-tették hozzá a szervezők.

Programajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás