2019. 01. 23.

Könnyű komolyan venni őket – ezek a 777 szerkesztőinek kedvenc keresztény zenéi

Összeegyeztethető a komolyzene és a könnyűzene a templomi szertartásokon? Melyik hangszernek van helye a templomban és melyiknek nincs? Ezekkel és ehhez hasonló kérdésekkel fogunk foglalkozni jövő hétfőn este, 2019 első 777 OFFLINE rendezvényén. Az estére készülve ezúttal a 777 néhány szerkesztője gyűjtötte össze a számára legmeghatározóbb keresztény zenéket – mindannyian egyet-egyet választottak a komoly-, illetve a könnyűzenei palettáról. Ti hallgattátok már őket?

Herényi Márk Barnabás: Hillsong – From The Inside Out / J.S.Bach – Karácsonyi oratórium

16 éves voltam, mikor először hallottam ezt a dalt, rögtön magával ragadott a szövege. Pontosan azokat a gondolatokat, érzéseket, vágyakat fogalmazta meg, amelyek akkoriban kavarogtak bennem. Ez egy igazi, mély imádság, ami azóta is nagyon sokat jelent számomra. “Százszor elbuktam, te megmentettél… / Telve irgalommal Te értem jöttél. (…) A Te fényed áttör minden sötétségen / Szabadítóm, dicsőséged nem ér véget. / Minden utamat kezedbe adom, / Formáld át szívem legmélyét, jöjj! / Hogy életemmel dicsérhesselek, / Igazságban és szellemben”

Az egyházi komolyzene csúcsa számomra J.S.Bach Karácsonyi oratóriuma és János-passiója, amelyeket kisgyerek korom óta minden egyes évben élőben is meghallgatok. Bachot nem hiába hívják az “ötödik evangelisának”: amellett, hogy a világtörténelem egyik legnagyobb zeneszerzője, hitének és Krisztusba vetett bizalmának megvallása műveinek jelentős részében megjelenik, gyönyörű, művészi megfogalmazásban. “Ujjongjatok és örvendjetek, magasztaljátok ezeket a napokat, / dicsőítsétek, amit ma a Magasságos cselekedett! / Ne csüggedjetek, ne panaszkodjatok, / ujjongjatok, legyetek vidámak! / Szolgáljatok a Mennyek Urának nagyszerű kórusokkal, / dicsérjétek az Úr nevét!”

hirdetés

Lábán Tamás: Justin Rizzo – You’ve Set Me Free / Csajkovszkij: Kerubok himnusza

Ezt a dalt az IHOPKC egyik alkalmával egy nagyon jó feldolgozásában hallottam, és nagyon sokat adott nekem.

Csajkovszkij Cherubim himnuszát középiskolában, zenehallgatás szakkörön ismertem meg, és nagyon nagy békét adott.

Lábánné Hollai Katalin: Händel – Messiás / Elke Mölle dicsőítése a MEHR konferencián

Händel Messiásából a Hallelujat választottam mint komolyzenei művet. Annak idején még én is énekeltem ezt a suli kórusában. Számomra ez a mű nagyon jól mutatja mennyi erő, mennyi szín, érzelem és lendület van bennünk, keresztényekben, hiszen tudjuk, hogy él az Úr, az örök Isten. 

A könnyűzenei kedvencemet sajnos nem találtam meg jó minőségben, így választottam egy egész dicsőítést. A MEHR konferencia nagyon közel áll a szívemhez, egyszer voltam is kint. Akkor ott élőben részt vehettem ezen a dicsőítésen. Azóta is nagyon felszabadító érzés újrahallgatni és belecsöppenni abba a dicsőségbe, amibe Isten állandóan hív minket. 

Harmati Dóra: Lauren Daigle – Rescue / J.S.Bach és Paul Gerhardt – Ím, jászlad mellett térdelek (Evangélikus Énekeskönyv 161)

A könnyűzenei aktuális kedvenceim mindig változnak, de ez a dal nagyon megfogott. Isten szabadításáról szól, arról a cselekvő szeretetről, ami a végsőkig is elmegy, hogy megmentse a bajba jutottat.

Ez a klasszikus kedvencem. Mindig sírok rajta, mert elképzelem magamat a jászol előtt térdelve, teljesen üresen, mert mindent odaadtam.

161. ének kottája 

A további versszakok szövegét ide kattintva tudod elolvasni.

 

Martí Zoltán: Te Deum – Isten téged dicsérünk / Planetshakers – Endless Praise

A komolyabb részen nem is nagyon kellett gondolkodnom, a Te Deumnál szebb, megindítóbb éneket nem nagyon tudnék mondani:

A könnyűzenék terén sem volt könnyű a választás, végül a Planetshakers keresztény zenekar egyik nagyon pörgős dalát választottam:

És neked melyik a kedvenc keresztény zenéd? Mit hallgatsz legszívesebben? Melyik visz legközelebb Istenhez? Ha gondolod, oszd meg velünk kommentben!

A 777 OFFLINE következő alkalmáról pedig ITT találsz meg minden fontos információt. Gyere el, várunk Téged is!

 

Fotó: Malte Wingen/Unsplash

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

777 OFFLINE Zenék
hirdetés

2 hozzászólás