2019. 01. 23.

Fontos bejelentés: végre magyar nyelvű misék a csángóknak

A Jászvásári Püspökség 1884 óta íródó történetében először lehet majd tartani az egyházmegye területén, annak vezetése által elrendelt rendszeres magyar nyelvű miséket – a csángók hosszú küzdelmének első nagy győzelme született a pápalátogatás előtt.

A bákói magyar ajkú római katolikusok számára fennállása óta először szervez magyar nyelvű szentmisét a jászvásári (Iași) római katolikus püspökség, mely eddig a számtalan kérés ellenére nem engedélyezte, és nem nézte jó szemmel a magyar nyelvű misézést Csángóföldön – jelentette erdélyi magyar lapok alapján az S4C.News. 

A magyar nyelvű miséket minden hónap utolsó vasárnapján tartják a város központjában található Szent Miklós-templomban. Ezeket elsősorban azoknak a moldvai csángóknak szánják, akik a legutóbbi népszavazáson magyar nemzetiségűnek vallották magukat. Az első alkalom vasárnap, január 27-én lesz. 

Egyelőre ad experimentum, azaz kísérleti jelleggel indulnak havi rendszerességgel a magyar szentmisék, melyek folytatása attól függ, hogy lesznek-e résztvevők. 

A kronika.ro idézte az MTI-nek nyilatkozó Nyisztor Tinkát, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége vallási ügyekért felelős vezetőjét, aki elmondta; a Jászvásári Püspökség 1884 óta íródó történetében először lehet majd tartani az egyházmegye területén, annak vezetése által elrendelt rendszeres magyar nyelvű miséket. 

Mint mondta, a bákói magyar misét a csángó oktatási program tanárának, Boros Rezsőnek a kérésére hagyta jóvá a püspökség. A kérést a moldvai csángók hét szervezete is támogatta. A néprajzkutató felidézte: közel harminc éve küzdenek a magyar misék engedélyezéséért, és tervezi, hogy közzéteszi azt a két kötetet kitevő levelezést, amelyet a különböző egyházi elöljárókkal folytatott ez ügyben. 

Azt is hozzátette azonban, hogy a bákói misével nem oldódik meg a moldvai csángók anyanyelvi misézése. Fenntartják a követelésüket, hogy vezessék be a magyar miséket mindazokban a csángó falvakban, ahol igény van erre. Megjegyezte: a pápalátogatás előtt még kihallgatásra megy ez ügyben a bukaresti pápai nunciushoz. 

Fotó: Gergely Előd Gellért – Azonnali

Hírek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Géza 2019. 01. 24. 23:25

    Hogy lehet, hogy a szeretet vallásának egy püspöksége aljas módon évtizedek óta egy etnikai kissebbségi csoport erőszakos asszimilációjára használja fel hatalmát? Hogyan tűrheti ezt el a Római Katolikus Anyaszentegyház? És hogyan tűri el a Jóisten, hogy aljasságokat cselekedjenek a nevében?