2019. 01. 23.

A házastársad a legjobb barátod is egyben?

Az intimitás -és nem a szenvedély- boldogságot és beteljesedést ad egy hosszútávú kapcsolatban. Minden állomásnak megvan a saját helye a növekvő közelség felé. Az érés folyamán minden kapcsolat különböző állomásokon megy át. Amennyiben a házastársak a következő állomásokat végigcsinálják, egymás legjobb barátaivá válhatnak.

Pillangók a gyomorban

Egy romantikus kapcsolat kezdete gyakran a legizgalmasabb, mert minden új és szenvedéllyel teli. Az intenzív érzelmek hullámait lovagolva bármit készek vagyunk és meg akarunk tenni a szerettünkért. Gyengéd szavakat használunk, megöleljük egymást, elmegyünk romantikus randevúkra és sétákra. Az elején nem kell keményen próbálkoznunk, hogy boldognak érezhessük magunkat. A második állomás hasonló; ezek az érzelmek, habár egy kicsit kevésbé intenzívek, még mindig meglehetősen erősek.

Ugyanakkor jön egy pillanat, amikor mindez megfakul, majd a kapcsolat elkezd egy kicsit több befektetést igényelni.

Vége?

Amikor a szerelembe esés első állomása megszűnik, a kapcsolat néha krízisbe kerül. Néhány pár szakít, mert azt gondolják, hogy ha többé már nem érzik ugyanazt a szenvedélyt, a szerelem tüze teljesen kiégett. Igaz, hogy valamennyi érzés megszűnik, de csak azért, hogy teret készítsen valami még mélyebb dolognak: az intimitásnak.

hirdetés

A kutatások azt mutatják, hogy az intimitás -nem pedig a szenvedély- az, amely örömöt és beteljesedést hoz egy kapcsolatba.

Az intimitás egy érzelmi, szellemi közelség egy másik emberhez, melyen igaz barátság épül. A szenvedély ugyanúgy szerepet játszik a házasságban, de az idő múlásával -vagy esetleg a gyermekek érkezésével- az érzéseink megváltoznak és véglegesednek, de fontos megbizonyosodni arról, hogy a tűz ég, még akkor is, ha a lángja kevésbé látható.

Teret képezni

A kapcsolat későbbi állomásai elengedhetetlenek, mivel ekkor válunk olyan párrá, akik még többet fektetnek bele a kapcsolatba és jobban megnyílunk egymásnak mint valaha. Megbízunk egymásban és beszélünk a félelmeinkről, nehézségeinkről, gyengeségeinkről. Fontos, hogy olyan teret hozzunk létre egymás között, ahol mindketten biztonságban érezzük magunkat és ez által mindez megtörténhet. A téralkotás alatt azt értem, amikor koncentrálunk a másik félre, amikor azokról a dolgokról beszél, amelyek fontosak számára –még akkor is, ha azok neked nem azok- és nem ítéled el őt ezért. Ha a házastársad odajön hozzád és elmond valamit, amire nem büszke és te azt mondod neki, hogy „Hogy mondhatsz ilyen hülyeséget?” ez egy jó esély arra, hogy a jövőben nem fogod tudni kideríteni az érzéseit és azokat a dolgokat, amelyek nem mennek olyan jól az életében. A bizalmat és biztonságot adó környezet nélkülözhetetlen. Ha megértjük, támogatjuk és nem elítéljük egymást, jó esély van arra, hogy ez egy jelentős mérföldkő lesz a házasságon belüli barátságunk építésében.

Tiéd a választás

Az, hogy házastársad a legjobb barátod lesz-e, nagyban rajtad áll és azon, hogy érzelmileg érett vagy-e és kész vagy-e arra, hogy megnyílj és lemeztelenítsd a lelked a párod előtt. Ádám és Éva meztelenek voltak az Édenkertben és nem volt titkuk egymás előtt és ugyanez minden házasságban lehetséges. Mindkét házasfél számára a kulcs az, hogy kielégítően bízzanak meg egymásban ahhoz, hogy megosszák legféltettebb titkaikat és támogatást találjanak a legkínosabb helyzetekben is.

Nem egyszerű áttörni a félelem és a szégyen határait, de az érett kapcsolat megadja az esélyt arra, hogy a következő állomáshoz érjen: ahhoz az állomáshoz, ahol a párod a legjobb barátod, az első személy, akivel a legcsodálatosabb sikereidet ünnepled és aki letörli a könnyeidet a legnagyobb bukásaidban is.

 

 

Fordította: Brassó Dóra Lili

Forrás: aleteia.org

Borítókép: Young and beautiful couple in love taking pictures on their wedding day in a beautiful field surrounded by vineyards. Celebrating their marriage. Lifestyle photography.
Mindennapok Nagy kérdések
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás