2019. 01. 21.

Három példa a Szent Családtól saját családunk épülésére

Családtagnak lenni valóságos áldás, de ugyanakkor sok kihívással is szembe kell néznünk. A testvérek nézeteltérésekbe ütköznek, a házastársak holtpontokat élnek meg, sokan azt sem veszik észre, hogy kiabálnak a másikkal, a gyerekek feszegetik a határaikat és azt hiszik, hogy a szüleik igazságtalanul bánnak velük. Ahogy idősebbé és érettebbé válunk, már nem vitatkozunk játékokon, de az életben mindig megtaláljuk a módot rá, hogy tesztelhessük a családi köteléket. Szeretjük egymást, de ez nem azt jelenti, hogy nem nyomjuk meg egymáson a heves reakciót kiváltó gombot és nem megyünk egymás idegeire.

Minden családnak megvannak a nehézségei. Ilyenkor felvetődik a kérdés: hogyan maradjunk együtt? És ami még ennél is fontosabb: ne csak együtt maradjunk, hanem épüljünk is és élvezzük egymás társaságát! Hogyan tudunk együtt épülni és egymást jobbá tenni?

Nem is olyan régen ünnepeltük a Szent Családot, és ez arra emlékeztet, hogy bizony még annak a családnak is megvoltak a kihívásai, ahova Krisztus született. Nemcsak, hogy minden idők legkülönlegesebb születési története az övék, de utána nem sokkal menekülniük is kellett Egyiptomba. Bárki, aki valaha utazott kisgyerekkel, tudja, hogy ez nem könnyű. Képzeld el, milyen stresszel és veszélyekkel járhatott, hogy útra keltek egy szamárral és egy síró kisbabával! Azt se feledjük, hogy a várandósság miatt is konfliktusba ütközött Mária és József, és ez majdnem az eljegyzésük felbomlásához vezetett! József azonban elég hamar megtudta, hogy egészen különleges jövő vár rá.

A Szent Család nemcsak, hogy kiállta a kihívásokat, de épült is. Íme néhány példa az ő tapasztalataikból, mely segíthet nekünk, hogy mi is ugyanezt tegyük:

1. Adjatok bizalmat, és érdemeljétek is ki!

Az a tény, hogy mindenkinél jobban ismerjük a családtagjainkat, sokszor megnehezíti, hogy megbízzunk bennük, mert hajlamosak vagyunk arra, hogy személyiségünk legrosszabb oldalát mutassuk azoknak, akik a legközelebb állnak hozzánk. Ez ahhoz a jelenséghez hasonlít, amikor a gyermeked az egyik barátjánál alszik, és ott besegít a vacsora utáni mosogatásban, viszont otthon álmodni se mernél ilyenről.

Ez az élet egyik furcsasága, hogy pont azokkal viselkedünk nagyobb valószínűséggel negatívabban, akiket a legjobban kellene szeretnünk.

Azonban a Szent Család megmutatja, hogy ennek nem így kell lennie. Igyekeztek a legjobbat feltételezni egymásról. József megbízott Máriában, hogy igazat mond a várandóssággal kapcsolatban. Hosszú távon megtérül, ha bizalmat adunk családtagjainknak. De viselkedjünk mi is úgy velük, hogy kiérdemeljük az ő bizalmukat és a tiszteletüket!

2. Ösztönözzétek egymást!

Három testvérrel együtt nőttem fel. Az életünk folyamatos atlétika versenyekből állt, de nem emlékszem olyanra, hogy ösztönöztük volna egymást, hogy elérjük a kimagasló eredményeket. Szerencsére, a szüleink segítettek minket a megkomolyodásban. Habár a családi társasjátékozások közepette még most is megesik, hogy elszabadulnak az indulatok, de amikor igazán fontos kérdésekről van szó, egyértelmű, hogy a legjobbat akarjuk egymásnak.

Máriában megtaláljuk a tökéletes példát arra, hogyan tudja egy anya bátorítani a fiát. Például a kánai menyegzőn a teljes bizalmát belé helyezte, sőt, még a szolgákat is meggyőzte, hogy bízzanak benne. Egyik Szent Családról szóló történetben sem olvashatunk arról, hogy féltékenyek lettek volna egymásra, vagy a figyelemért harcoltak volna.

3. Maradjatok együtt!

A családban azok a hősök, akik kitartanak egymás mellett és együtt maradnak. Nem számít semmilyen érv, frusztráció vagy csalódás. Egy összetartó család tagjai sosem mondanak le egymásról. Mária is jelen volt fia életének minden pillanatában, a győzelmektől kezdve a tragikus eseményekig. A családtagok sosem hagyják cserben egymást, még akkor sem, ha valaki nagyon elbukott.

A biztonságos otthoni környezetből mindannyian bátorságot nyerünk, hogy magabiztosabban lépjünk ki a nagyvilágba.

Nem számít, milyen problémák adódnak, mert egy összetartó család bármit le tud küzdeni!  Maradjunk tehát mindig együtt, hiszen egymáshoz tartozunk!

 

 

Fordította: Nagy Barbara

Írta: Fr. Michael Rennier

Forrás: aleteia.org

Mindennapok
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Filipánics Tibor 2019. 01. 21. 18:28

    „Nemcsak, hogy minden idők legkülönlegesebb születési története ” Mennyire szeretünk élre tenni mindent.Szeretjük a leg…leg…leg-eket.Arra gondoljatok,vajon Jézus így mesélne magáról ha élne? „Képzeljétek,az én születésem volt a legkülönlegesebb,elhiszitek?
    Persze mi nem vagyunk Jézus és ő meg nem tudja elmesélni.
    Mért zavar ez ennyire?Valószínűleg azért mert tudom,hogy részlehajló az elbeszélő és ezzel a leg-gel,minősíti a többi ismeretlen születettet.Azaz,nem tudja magát a többiek helyzetébe képzelni.
    Jézus születését nagyon különlegesnek tartom,ezzel csak picit rangsoroltam („nagyon”) de nem bántóan.Persze neked lehet a leges legkülönlegesebb.Ezek úgy is csak az írót jellemzik és nem a születőt.

  • Válasz Filipánics Tibor 2019. 01. 21. 18:30

    Elnézést,elfelejtettem,hogy a cikk nagyon tetszett.
    Aki ezeket nem tudta,annak nagy segítség.Hasznos és követendő tanácsok.