2019. 01. 05.

A „Jézus-bárka” – egy régészeti gyöngyszem a Galileai-tengerből

Immáron 33 éve találták meg azt a bárkát a Galileai-tenger fenekén, amely a tudósok feltételezése szerint kétezer éves. A történelmi tárgyat Ginosarban, a Yigal Alon Múzeumban lehet megtekinteni.

Nincs bizonyíték arra nézve, hogy ez volt az a bárka, amelyet Jézus és a tanítványai használtak, viszont ugyanarra az időre datálható, a Kr. u.-i I. századra, és formáját tekintve is ugyanolyan, mint az akkori bárkák. Cédrusfából készült, faszegek tartották össze az illesztéseknél és a furatoknál, és lapos feneke volt, amely lehetővé tette, hogy a sekély vízben vagy a part közelében tartózkodhasson. Feltehetően négy férfi hajtotta evezővel, és árboca is volt, hogy vitorlázni is tudjon.

Sok ehhez hasonló bárka szerepel Jézus életének és szolgálatának történetében, az evangéliumok 50 ilyen jelenetet említenek.

hirdetés

A bárkát két testvér találta meg, Moshe és Yuval Lufan, akik mesterségüket tekintve halászok, de amatőr régészként kincskeresésre indultak a Galileai tengerhez a szárazság idején. Amikor meglátták, hogy egy tárgy emelkedik ki a sárból, értesítették a régészeti hatóságot, akik tizenkét nap alatt távolították el róla a sarat, mígnem előbukkant egy viszonylag jó állapotban levő kétezer éves bárka. Az alábbi fotó a hajó “kiszabadításakor” készült:

A megközelítőleg 8 méter hosszú és 2 méter széles járművet üvegrostba és habszivacsba csomagolva a vízen úsztatva juttatták el az új helyszínére. Ezután tizenkét évig tartották viaszfürdőben, amely az anyag védelmét biztosította, és csak utána tették ki a múzeumba közszemlére.  

A szénizotópos kormeghatározás szerint a bárkát valamikor Kr. e. 40 és Kr. u. 50 között építették. Tíz különböző fát használtak az elkészítéséhez, amely utalhat arra, hogy fahiány volt az adott területen, esetleg hulladékfából készült vagy nagyon sokszor javították, ahogy a Wikipédia is állítja.

A bárka egy modellje. (fotó: Larry Koester)

Az építési stílusa megfelel annak a bárkaépítési technikának, amelyről beszámolnak a római írók, a Biblia és a korabeli mozaikok.

Fordította: Pál Ágnes

forrás: aleteia
borítókép: drblyisrael15.wordpress.com
fotó: drivethruhistoryadventures.com, islandschoolhouse.com

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás