2019. 01. 02.

Tíz mítosz a házasság előtti szexről

Sean McDowel felfed párat a legnagyobb hazugságok közül, amiket mondanak Neked a párkapcsolatokról.

Nemrég kezembe vettem a Házasság előtti szex Amerikában egy példányát Mark Regnerustól és Jeremy Uckertől, és kellemesen meglepődtem néhány megállapításon. Mivel évek óta írok, tanítok és beszélek mind tinédzsereknek, mind felnőtteknek a házasság előtti szex problémájáról, ez a könyv felnyitotta a szemem néhány fontos tendenciára, ami a fiatal Y-generációsokra jellemző.

Ez a blogbejegyzés egy könyv utolsó fejezetének adaptációja, aminek a címe: A történetek ereje és 10 mítosz a szexről a felnőttkorba lépők között. Az empirikus adatok azt mutatják, hogy ezek a mítoszok  nem mindig igazak, de vannak kivételek, természetesen.

Mítosz #1: A hosszútávú párkapcsolat már a múlté

Sok felnőttkorba lépőben (a húszas éveik elején) két nézet feszül egymásnak: a szexuális kísérletezés elérhető, és mégsem szabad megcsalni a monogám partnert. Valóban sokan úgy gondolják, hogy buta és egészségtelen dolog szexuálisan inaktívnak lenni, és mégis a többség vágyik a hosszútávú, kizárólagos kapcsolatra. Regnerus és Uecker kutatása szerint a házasságoknak legalább 50%-a egy életen át tart, annak ellenére, amit a fiatalok hajlamosak gondolni.

Mítosz #2: A szex szükséges egy küszködő kapcsolat fenntartásához

A valóság az, hogy a legtöbb házasság előtti kapcsolat szétesik és minél hamarabb hozzák be a szexet a kapcsolatba, annál nagyobb az esélye a kapcsolat széthullásának.

hirdetés
Mítosz #3: A szexuális kettős mérce a férfiak és a nők között helytelen és ellen kell neki állni

A Házasság előtti szex Amerikában szerzői amellett érvelnek, hogy valódi különbség van abban, ahogyan a férfiak és a nők a szexhez közelítenek és ahogyan a szex tapasztalata beléjük ivódik. Megállapítják, hogy „sajnálatos módon sok jó szándékú felnőtt és pedagógus olyannyira ki akarja iktatni a kettős mércét, hogy azon dolgoznak, hogy normalizáljanak bármilyen és minden konszenzuális szexuális kapcsolatot, inkább mint hogy figyelembe vennék, vajon a szexuális bűntudat közös tapasztalata mond-e nekünk valamit.”

Mítosz #4: A fiúk szexuális lények és nem várható el tőlük, hogy kövessék a szexuális normákat

Ez a mítosz hamis és káros. A fiatal férfiak képesek bölcs döntéseket hozni a szexualitás terén, ha megtanították nekik ennek a mikéntjét, és ha a mindenkire érvényes norma magas.

Mítosz #5: Teljesen felelős vagy a saját szexualitásodért; mások döntései nem számítanak

Az individualista gondolkodásmód ellenére – ahogyan a felnőttkorba lépők gondolkodnak a szexualitásról – a döntéseinket mélyen befolyásolják más emberek döntései. Más emberek választásai hatnak ránk financiálisan, érzelmileg, kapcsolatilag, beleértve a szexuális viselkedéssel kapcsolatos elvárásainkat.

Mítosz #6: A pornó nem befolyásolja a párkapcsolataidat

A valóság az, hogy a pornónak mérhető negatív hatása van a párkapcsolatokra. Olvasd el ezt a cikket azokról a károkról, amiket a pornó okoz.

Mítosz #7: Mások többet szexelnek, mint te

A legtöbb fiatal szignifikánsan túlbecsüli azt, mennyi szex van körülöttük valójában. A legtöbben azt gondolják, másoknak több szexben van részük, mint amennyiben igazából van. Az eredmény pedig az, hogy a fiatalok e szerint a hamis percepció szerint cselekednek inkább, mint a valóság szerint.

Mítosz #8: Nem szükséges, hogy a szex sokat jelentsen

A valóságban a szex nagyon fajsúlyos dolog. Nincs semmi, ami az emberi tevékenységek közül többet bevonna az elménkből, szívünkből, érzelmeinkből, emlékeinkből, az önképünkből és a testünkből. Szexuális döntéseink egész életünkre velünk maradnak.

Mítosz #9: A házasság várhat

Az általános vélekedés ellenére, a felnőttkorba lépők számottevő többsége szeretne házasságot kötni. De a legtöbben várni szeretnének egy ideig, mielőtt így tesznek. A valóság az, hogy könnyebb mondani, hogy házasságot szeretnék kötni, mint megtenni. Az élettervek nem mindig alakulnak úgy, ahogyan a fiatal felnőttek remélik, hogy fognak.

Mítosz #10: Az együttélés pozitív lépés a házasság felé

A párok 50-70%-a együtt él manapság, de csak ötből egy párkapcsolat végződik házassággal. Az eredmény pedig következetesen pesszimista azok között, akik előbb együtt élnek és csak utána házasodnak.

Nagyon ajánlom a Házasság előtti szex Amerikában kiadványt ifjúsági vezetőknek és pásztoroknak. Átfogóan kutatott és körültekintő betekintést ad az Y-generációsok szexuális életébe.

 

Fordította: Szalai Anikó

forrás: fevr.net

Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás