2018. 12. 22.

A három legjobb ajándék, amit adhatsz karácsonykor

Általában ezekben a napokban hatalmas töprengés lesz úrrá rajtunk, hogy vajon jó ajándékot vettünk-e a szeretteinknek, jó lesz-e a ruha mérete, tetszeni fog-e az ékszer stb. A Catholic Link papja három egészen másfajta ajándékkal szeretné felhívni a figyelmünket az ajándékozás igazi lényegére.

Szeretem az ajándékokat. Szeretek adni és kapni is. Azonban néhány évvel ezelőtt megtanultam, hogy azok az ajándékok, amelyek szívből szívbe érkeznek, sokkal többet érnek, mint amelyek a karácsonyfa alatt lapulnak. Nagyszerű, ha valakinek adsz egy pár zoknit, és persze praktikus és hasznos is. Mégis, ha olyat ajándékozunk valakinek, ami melegséget és a szeretettség érzését kelti benne, vagy segíti a hitben való járását, akkor azzal még nagyobb hatást érhetünk el. A zokni egy idő után elhasználódik és távoli emlékké halványul, ezért inkább adj olyan emléket, amelyet a másik megbecsülhet és kincsként őrizhet a szívében!

1. Adj szeretetet!

Még a kanadai szemináriumom első évében történt, hogy nem tudtam karácsonyra hazautazni Indiába, mert túl drága lett volna. Miután elbúcsúztam a papnövendék testvéreimtől és ők hazaindultak, elhelyezkedtem a közösségi házunkban, teljesen egyedül voltam, és arra számítottam, hogy ez lesz életem egyik legmagányosabban töltött karácsonya. Azonban Istennek volt egy terve. Elterjedt, hogy karácsonykor egyedül maradok egy idegen országban, és az ajtók kinyíltak. Azon kaptam magam, hogy a szentestét együtt tölthettem egy kedves családdal, karácsony napját pedig egy másikkal, és eközben néhány család szinte versengett, hogy minél inkább szeretve és üdvözölve érezzem magam az új városban. Arra buzdítalak, hogy tégy te is valami hasonlót karácsonykor!

Biztos lehetsz abban, hogy van valaki az egyházközségeden belül vagy a szomszédságodban, vagy talán van egy rokonod vagy egy barátod, akinek nincs hova mennie karácsonykor és egyedül van. Lehet, hogy nem is konkrétan egy személy, hanem egy család, aki nehézségeken megy keresztül, haláleset vagy bármilyen más probléma miatt. Talán nem is kell meghívnod őket. Egy olyan család, aki pénzügyi nehézségekkel küszködik, értékelni tudja a segítséget, hogy megfelelő étkezést és ajándékokat biztosítsanak a gyerekeiknek.

hirdetés

Ha tudsz valakiről, aki viharos időkön megy keresztül idén karácsonykor bármilyen okból is, küldj neki kézzelfoghatóan egy kis szeretetet és együttérzést!

2. Adj irgalmat!

Az ünnepek nagy kihívást jelentenek a legtöbb család számára. Mindig van valami dráma, főleg a konyhában a karácsonyi ételek elkészítése miatt, vagy az is előfordul, hogy már az egész család készen áll a templomba indulásra, de valaki húzza az időt a fürdőszobában. Az én családomban akkor akadnak gondok, amikor megpróbálunk fényképeket készíteni, nagynénikkel, nagybácsikkal, unokatestvérekkel együtt. De szerencsére, utána jót nevetünk rajta.

Viszont nem minden drámai pillanat zárul pozitív hangulatban. Az ünnepi időszak fájdalmakat okozhat egyesek számára. Ennek az az oka, hogy a régebbi terhek a felszínre törnek és a kisebb bosszúságok felszakítják a mélyebb sebeket.

A Hegyi beszéd megtanítja, hogy „Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak.” (Máté 5,7)

Idén karácsonykor légy a kegyelem forrása! Lehet, hogy egészen kis dolgokkal is példát tudsz mutatni a türelemre és a békére. Vagy akár nagyobbakkal is. Ha már egy ideje haragszol valakire, használd ki a karácsonyt, mint lehetőséget, és bocsásd meg neki, amivel ártott neked! Ha pedig tudatában vagy, hogy neked kell bocsánatot kérned és jóvá tenned valamit, akkor ne szalaszd el ezt a csodálatos alkalmat a kiengesztelődésre!

Természetesen a kapcsolat dinamikájától is függ, hogy hogyan tudod ezt megvalósulni. Mielőtt bármit is tennél, imádkozz és beszélj egy barátoddal róla! Mindenesetre az, hogy valakinek megbocsájtunk, egy döntés, amit meghozunk és majd utána meg is valósítjuk. Hogy végül szóban kimondjuk-e az adott személynek, vagy sem, sokszor csak másodlagos.

3. Adj hitet!

Hozd vissza Krisztust a karácsonyba! Ha tudsz olyat, amivel akár csak egy lépéssel is közelebb vihetsz valakit a hithez, akkor ezzel egy életre szóló ajándékot adhatsz neki. Ha volt szerencséd személyesen is találkozni Jézussal az életednek egy bizonyos pontján, akkor ne habozz ezt másokkal is megosztani! Legyen stratégiád, hogy ne szalaszd el a lehetőségeket, amikor tanúságot tehetsz a Krisztusban való új életedről! Ha tudod, hogy kiket fogsz meglátogatni karácsonykor, tervezd meg előre és használd fel a kreativitásodat, hogy a számukra leghatékonyabb módon tudj tanúskodni.

A legtöbb egyházközségnek vannak olyan összejövetelei, ahol vendégül látnak minden korosztályt. Érdeklődj, hogy mikor lesz rendezvény a gyermekek számára, mikor megy az ifjúsági korosztály és vidd el szeretteidet ezekre a programokra!

Ösztönözd azokat a barátaidat és családtagjaidat, akik közömbösek vagy akik elhagyták a hitüket, hogy menjenek el gyónni, vagy legalább a karácsonyi misén vegyenek részt! Ha pénzt adsz ajándékba, javasold, hogy használja fel az illető valami lelkigyakorlatra, vagy te magad fizesd be számára a regisztrációs díjakat!

Gondold végig, milyen emlékeid vannak az elmúlt évek karácsonyairól! Fel tudsz sorolni minden egyes ajándékot, amit kaptál? Valószínűleg nem. Melyekre emlékszel jobban? Az anyagiakra vagy azokra, amelyek megérintették a szíved? Ha szeretetet, irgalmat, hitet adsz, az teljesen kielégítő tud lenni és számodra is ajándék!

Ha megtudod, hogy milyen változás történt általad valakinek az életében, akkor az az öröm, amit érezni fogsz ettől, a legjobb ajándék lesz, amit csak adhatsz önmagadnak!

írta: Brenton Cordeiro

fordította: Nagy Barbara
Forrás: Catholi Link

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás