2018. 12. 20.

„Élményfüggők lettünk” – Nagyszerű előadást tartott Hodász András atya – VIDEÓ

Novemberben a TEDxDanubia rendezvényen tartott előadást Hodász András atya, a jelenlévők szerint övé volt az egyik legértékesebb előadás. A szervezőknek köszönhetően most Te is megnézheted az előadást, amelynek legfontosabb gondolatait is elolvashatod!

„Egy évvel ezelőtt Vecsei H. Miklós arról beszélt, hogy az  ő generációja mit nem kapott meg a szüleitől: ő akkor azt mondta, hogy célokat. Szerintem amit még nem kaptunk meg, az a beavatás: beavatás a felnőtt életbe.

Hogy milyen felnőttnek lenni és hogy milyen jó annak lenni.

Az egész kultúránk túlidealizálja a fiatalkort: mindenki friss, fiatal, innovatív. Elveszítettük a kapcsolatot az időskorral. Elfelejtettük, hogy mi annak az értéke. Ennek a társadalomnak az idősek azok az emberek, akik a többiek számára csak bioakadályt jelentenek a metrón lévő fel – és leszállásnál. Néhány évvel ezelőtt az idősek a bölcsesség forrásai voltak: akikhez tanácsért lehetett fordulni.

Nagyszüleink generációja tárgyakat gyűjtött: mi élményeket gyűjtünk. Amikor új élmények érnek bennünket, akkor dopamin szabadul fel: ami örömérzetet és függőséget okoz. Élményfüggők lettünk.

A nagyszüleink generációja éhségtől, háborútól és járványtól félt, mi pedig a szürke hétköznapoktól.

A fogyasztói társadalom arra van ráállva, hogy egész héten dolgozzál, gürizzél, hogy aztán a hétvégét egy wellness hotelben tölthesd. Arról szólnak a mémek, hogy utáljuk a hétfőt és örülünk a pénteknek. Arról szól az életünk, hogy elveszítettük a munka szeretetét.

Elveszítettük az elköteleződés megbecsülését, mert ez a felnőtt élethez tartozik. Nem merünk elköteleződni, mert akkor le kell mondani az újdonság varázsáról. Hányszor láttad a médiában ezeket az értékeket: másokért élni, bevállalni az egyhangúságot, lemondani a saját vágyaimról azért, hogy valami nagyszerűt alkossak.

Minél inkább menekül valaki az öregedés elől, annál jobban fog szorongani, és költ egyre többet arra, hogy fiatalnak érezhesse magát. De végül rá fog döbbenni arra, hogy nincs az a ránctalanító krém, nincs az a svájci terápia, amely megmenthetné a tisztes öregkortól. „

 

Fotó: Youtube

 

Borítókép - Fotó: TedX
Hodász András Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás