2018. 11. 27.

Aszteroida pusztíthatta el Szodomát és Gomorát a kutatások szerint

Szodoma és Gomora Mózes első könyvének két híres városa a Biblia szerint kénköves és tüzes esőben pusztult el. Régészek egy csoportja állítja, hogy vizsgálataik szerint a történet igaznak bizonyul.

Hazánkban először a National Geographic számolt be arról, hogy régészek egy csoportja kiderítette, miként semmisültek meg az ismert bibliai városok. Az 1Móz 19,24 a következőképpen ír az esetről:

„És bocsáta az Úr Sodomára és Gomorára kénköves és tüzes esőt az Úrtól az égből.”

hirdetés

A Trinity Délnyugati Egyetem és a Veritas Nemzetközi Egyetem csapata egy évtizeden át végzett kutatás után arra jutott, hogy a városokat egy óriási aszteroidarobbanás pusztította el. A felszín felett bekövetkezett detonáció hatására egy 25 kilométer széles területen minden település elpusztulhatott.

A szakértők egy nagyobb város, feltehetően Szodoma maradványait tárták fel a térségben. A Holt-tengertől északkeletre található, Tall el-Hamman nevű lelőhelyen 2500 éven át éltek emberek, ám a település a bronzkor végén hirtelen eltűnt. A szénizotópos vizsgálat azt mutatja, hogy mintegy 3700 évvel ezelőtt a város agyagból emelt fala egyik pillanatról a másikra felszívódott, a helyi kerámiák megolvadtak, az égből pedig nagy erővel ásványi szemcsék érkeztek, melyek aztán beleágyazódtak az agyagba.

A nagy energiájú robbanás nemcsak a városokat pusztította el, hanem a termőtalajt is hosszú időre, nagyjából hat évszázadra használhatatlanná tette. A becslések alapján a katasztrófa több mint száz települést törölt el a felszínről, és 40-65 ezer embert ölt meg – írja az ng.hu.

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás