2018. 11. 26.

Mit jelent igazságot szólni a szeretetben?

Az efezusiaknak írt levél 4. fejezet 15. versében ezt mondja Pál apostol: „az igazságot szólva a szeretetben”. De mit ért pontosan ez alatt?

Ma három kereszténynek mutatlak be titeket, akik rosszul értelmezik ezt az üzenetet. Aztán megnézzük, hogy mi járt valójában Pál apostol fejében, amikor papírra vetette ezeket a szavakat.

Kezdjük az „igazságosztóval”:

Az igazságosztó

Az ifjúsági csoportbeli barátod, Dávid mostanában egy kissé durva társasággal lóg együtt. Az új baráti társaságában folyton egymást szekálják a tagok. Szerintük ez csak vicc, de aggódsz, hogy túl személyessé válik a beszólogatás. Amikor Dávid eljön az ifjúsági csoportba, kötözködni kezd másokkal, akik megbántódnak.
 
Elhatározod, hogy igazságot szólsz a szeretetben, és szembenézel Dáviddal. Hallania kell az igazságot.

Ezt mondod neki: „Nagyon rossz ember lett belőled, Dávid. Akármikor ezzel a bandával lógsz, utána igazi tuskóként viselkedsz az ifjúsági csoportban. Ne találkozz velük többet.” 

hirdetés

Vajon ezzel tényleg igazságot szólsz a szeretetben?

Az önérzet bajnoka

Iskolában vagy. Ebédszünetben meghallod amint valaki, akit nem ismersz, arról beszél, hogy pornó videókat néztek.

Azt mindenesetre tudod, hogy Isten szemében bűn ilyen jellegű videókat nézni. Így aztán odamész hozzájuk, és úgy döntesz, hogy igazságot szólsz a szeretetben.

Azt mondod: „Helló, hallottam, hogy pornót néztetek. Nem kéne ezt csinálnotok. Ez bűn.” Aztán elsétálsz.

Vajon ezzel tényleg igazságot szólsz a szeretetben?

Mindenkinek a kedvében járó

Az ifjúsági csoportbeli új barátoddal, Julival beszélgetsz. Szeretnéd, ha beilleszkedne. Szeretnéd, ha érezné, hogy a fiatalok elfogadják.

Juli megkérdezi, hogy baj-e hazudni a szüleinek arról, hogy megcsinálta a házi feladatát. Úgy gondolod, hazudni nem helyes, de nem akarod megbántani, és szeretnéd, ha úgy érezné, hogy befogadta a keresztény közösség.

Ezért úgy döntesz, az igazságot szépen becsomagolva fogod tálalni: „Igen, szerintem baj, de nem tudom biztosan… Talán nem olyan nagy ügy.”

Vajon ezzel tényleg igazságot szólsz a szeretetben?

Mind az igazságosztó, az önérzet bajnoka és a mindenkinek a kedvében járó ember rosszul csinálja. Ezek a viselkedések a keresztények által elkövetett három gyakori hibára világítanak rá.

Mi a baj az igazságosztóval?

Azt hiszi, mindig a jó oldalon áll.

Tudja az igazságot, és nem hagyja, hogy bármi annak útjába álljon. Jézus talán nem igazságosztóként lépett fel a farizeusokkal szemben?

A baj az, hogy az igazságosztóban nincs szeretet. Olyanok, mint a zengő érc, (Pál apostol első levele a korintusiakhoz 13. fejezet 1. vers) csengenek.

Gondoljunk csak Dávid barátunkra. Az igazságosztó támadása valószínűleg eltaszította. Az igazságosztónak ugyan igaza lehetett, de ez nem jelenti azt, hogy ilyen gorombán viselkedhet.

Mi a gond az önérzet bajnokával?

Az önérzet bajnoka jó barátságban van az igazságosztóval. Tudja az igazságot, de nincs szeretet abban, ahogy azt megosztja.

Saját példánkra visszatérve, az önérzet bajnoka még csak nem is ismeri azt, akivel beszél. Ha keresztény barátok lennének, talán még helyénvaló is lenne így nekimenni ennek az embernek. De úgy, hogy semmilyen kapcsolatban nem áll vele, egyáltalán nem helyes.

Az önérzet bajnoka onnan ismerhető fel, hogy heves vitákat folytat online, számára ismeretlen emberekkel. Az ilyen típusú embernek meg kell tanulnia szemtől szembeni magánbeszélgetéseket folytatni.

Mi a baj a mindenkinek a kedvében járó emberrel?

Ő épp az ellentéte az igazságosztónak. Nagyon gondoskodó, és azt szeretné, hogy mindenkinek jó legyen. De épp ezért sokszor úgy végzi, hogy senkivel nem konfrontálódik, semmivel kapcsolatban. 

Emlékezzünk csak Juli és a mindenkinek a kedvében járó személy kapcsolatára.

Úgy tűnt, Juli hallani akarja, hogy őszintén mit gondol a másik fél. De a mindenkinek a kedvében járó személy félelmei miatt egyik fél sem hallotta az igazságot.

Mit jelent tehát valójában igazságot szólni a szeretetben?

Amikor azon gondolkodunk, hogy mit jelent „igazságot szólni a szeretetben”, győződjünk meg róla, hogy megnéztük, amit a Biblia mond erről. 

Az efezusiaknak írt levél 4,15 így szól erről: „hanem az igazságot szólva a szeretetben minden tekintetben felnövekedjünk hozzá, aki a fej: Krisztus.”

  • Igazságot szólni a szeretetben segít Krisztusban való növekedésünkben. A bibliai sorok arra hívnak minket, hogy egyesüljünk Krisztus testében. Hogy ne essünk kísértésbe.
  • Ha igazságot szólsz a szeretetben, csak akkor kerülsz szembe valakivel, ha még magad is az egyesülést keresed.
  • Igazságot szólni a szeretetben nem arra hív, hogy elmondd mindenkinek a templomon kívül, hogyan éljenek.
  • Igazságot szólni a szeretetben végül Jézus felé vezeti az embereket. 

Ha a szavaid nem arra ösztönzik az embereket, hogy növekedjenek Krisztusban, akkor nem szólsz igazságot a szeretetben. 

Lépjünk túl ezen

Kérdezd meg magadtól, igazságosztó vagyok? Az önérzet bajnoka vagyok? Mindenkinek a kedvében akarok járni?

Kérd Istent, hogy világosítson meg. Imádkozz, hogy tudj előbb gondolkozni, és aztán beszélni. Imádkozz, hogy Krisztusban való növekedéshez vezesd az embereket.

 

 

Fordította: Böröndy Lilla

 

forrás: fervr.net

Pontokba szedve
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Chabs 2018. 11. 26. 19:14

    Érdemes lenne ugyanezt a kérdést a FB szempontjából is megvizsgálni!
    És sokunknak önvizsgálatot tartani.
    Nekem főleg.