Hírek

Megépítették Noé bárkáját a Biblia alapján – az eredmény minden képzeletet felülmúló

Pontos mását készítették el Noé bárkájának a Bibliában leírt paramétereknek köszönhetően. A monumentális épület október 25-én nyílt meg a látogatók előtt az amerikai Williamstownban, Kentucky államban.

A hatalmas, 100 millió dolláros kiállítás, egy keresztény tematikus park, az Ark Encounter, egy bizonyos Ken Ham által alapított profit-alapú vállalkozás közepén helyezkedik el. Ham szerint a park egy evangéliumi eszköz, melynek célja a kreacionizmus tanítása, amely Mózes első könyvét szó szerint értelmezi.

“Azzal szembesültem, hogy néhány agresszív szekularista el akarja hallgattatni azokat, akik a Bibliáról beszélnek” – mondja Ham. “Számunkra tehát az a kérdés, hogyan tudjuk eljuttatni a Biblia üzenetét az emberekhez?”

A bárka 510 láb hosszú , 85 láb széles és 51 láb magas, mely méreteket a Szentírásból vettek. A három emelet összesen 120.000 négyzetláb alapterületű.

A Bibliában a bárka építésére vonatkozó rész így hangzik: “Csinálj magadnak bárkát gófer fából, rekesztékeket csinálj a bárkában, és szurkozd meg belől és kivűl szurokkal. Ekképpen csináld pedig azt: A bárka hossza háromszáz könyök legyen, a szélessége ötven könyök, és a magassága harminc könyök. Ablakot csinálj a bárkán, és egy könyöknyire hagyd azt felülről; a bárka ajtaját pedig oldalt csináld; alsó, közép, és harmad padlásúvá csináld azt.” (1Móz 7,14-16)

hirdetés

Az egy könyököt elnagyolt számítás szerint fél méternek szokták venni, pontosabban 44,4 cm.

“Sokkal több, mint amit valaha is el tudsz képzelni” – mondja Ham. “Amikor látod a szükséges építészeti algoritmusokat, a műszaki diagramokat… és az összes támogatót! Az ezer meg ezer támogatót, akik anyagilag ezt lehetővé tették… úgy értem ez fantasztikus!”

Az épületet a befektetők és adakozók mellett Kentucky állam, Grant County és Williamstown városa is támogatta elkészülésében. Ham szerint a bárkát 62 millió dollárral befektetők támogatták és 38 millió dollár származott adományozóktól.

Többen kritikai megjegyzésekkel illették az államot, amiért kedvezményes adózási feltételeket biztosítottak a vállalkozásnak. A Reason Advocates nevezetű csoport pedig bejelentette, hogy tiltakozni fog a parkban ez ellen az “állami finanszírozású vallási szélsőségesség” ellen.

A bárkán látható kiállítás mellett az Ark Encounter parkban található állatsimogató, egy 900 férőhelyes előadóterem és egy 1500 férőhelyes étterem.

 

 

forrás: dailynews.co.ug

Előző bejegyzés Következő bejegyzés

10 hozzászólás

 • Válasz Volom Horváth Rita 2018. 11. 08. 02:25

  Gyönyörű szép bárka! Én örülök neki, hogy megépítették! Nem mindennapi dologról van szó!
  Aki hisz Isten tanításában az el tudja képzelni, hogy ehez a csodához Isten útmutatásának van szerepe. Mert más képpen, hogyan sajátította volna el a szakmát Noé! Noénak a családja bolt a támasza és a segítsége!🕊

 • Válasz Blénessy Béla F. 2018. 11. 08. 19:16

  Úgy vélem Nóénak voltak segítségei a családján kívül, akik nem használták ki amibe bedolgoztak és elvesztek a többi hitetlen emberekkel együtt. Ezek csak a napszámért dolgoztak. A “megélhetésükért”. Nem hittek Nóé szavaiban amint Lót vejei sem hittek az após szavának. Tréfának vették. Ők is elpusztultak városukkal és lakóival együtt! Ez meg kellene gondolkoztasson.

 • Válasz Bogdán József 2018. 11. 09. 03:58

  De sok itt az okos…Építsetek ti is bárkát ha annyira képben vagytok.

 • Válasz Sanyi 2018. 11. 09. 11:55

  Mi lesz a következő? Babilon tornya? Vagy Szodoma és Gomorra restaurálása?

  • Válasz Gyöngyi Maska 2019. 05. 06. 13:26

   Kedves Sanyi, lépten-nyomon Szodomába és Gomoráma botlunk.

 • Válasz Zsóka Madau 2018. 11. 09. 18:31

  Szodoma és Gomorra? Szerinted nincs ma a világban jelen? Pedig a rosszat tán nem kéne restaurálni! De a bárka miért fáj annyi embernek? Mi rossz van a megépítésében?

 • Válasz Czifra László 2018. 11. 09. 19:35

  Ugye nem fából építették meg??? Mert akkor kártékonyabbak az özönvíznél is…

 • Válasz Somogyi Viktor 2018. 11. 10. 18:09

  Nagyon nagy volumenu munka,es szep,de ennek ellenere nem hiszem h annyi fat ami ehez kellett erdemes volt erte alldozni,mert szerintem mamapsag a legnagyobb kincs az elo fa es a tiszta ivoviz.bar ha ultettek a helyukre akkor minden ok.

 • Válasz Lunger Katalin 2018. 11. 11. 06:37

  Na Kati, mit szólsz? Így nézett ki Noé bárkája. Ugye megnézted a belső részeket is? Hihetetlen.

 • Válasz Sipi 2019. 04. 30. 22:52

  Ha már lefordítjátok a cikket, ami dícséretes, legalább a lábat is átkonvertálhattátok volna méterbe…