2018. 11. 04.

Az olimpiától a kolostorig: Kirstin Holum lebilincselő története

Istennek semmi sem lehetetlen, íme erre egy újabb gyönyörű példa: Kirstin Holum gyorskorcsolyázó nyolcszoros amerikai – és hatszoros junior világrekorderként hagyta abba pályafutását, hogy utána apácának menjen.

Kirstin Holum korábbi amerikai gyorskorcsolyázó, aki többek között az 1998-as naganói téli olimpián is szerepelt hazája válogatottjával. A fiatal lány sportágának egyik csiszolatlan gyémántja volt,  nyolc amerikai és hat junior világrekordot döntött meg rövid pályafutása során. Ma viszont már Katalin (azaz Catherine) nővér néven klarissza rendi apáca, aki a Leeds megyei Santa Clara-i kolostorban él és imádkozik Nagy-Britanniában.

Kirstin és Katalin nővér egy és ugyanaz a személy – ám merőben különböző életmóddal.

Az egykori olimpikon egy korábbi interjújában radikálisnak és a társadalommal teljesen szembemenőnek jellemezte döntését. Egy olyan rendházban él, ahol sem internet sem televízió nincsen.  „Nincs szükségünk efféle kikapcsolódásra.” – nyilatkozza az NBC News-nak, a média, közösségi háló és internet világára vonatkozóan.

Szemtől szemben állsz a saját gyengeségeiddel. Hálás vagyok azért, hogy nincsenek számunkra ilyen menekülési útvonalak. Így igazán szabadabbá válhatunk a szeretetre és azok lehetünk, akiknek rendeltettünk.” – tette hozzá.

hirdetés

Katalin hite édesanyjától gyökeredzik, aki szintén korcsolyázó és edző volt. Ő küldte a nővért 16 éves korában unokatestvérével zarándoklatra Fatimába, ahol minden megváltozott a lány számára. Továbbra is folytatta a versenyzést, de ezután már életében nagyon fontos szerepe volt Istennek

Világrekordoktól a templomig

A naganói téli olimpián a gyorskorcsolya női 5000 méteres versenyszámában új junior világrekordot állított fel Kirstin Holum. Akkoriban 17 éves volt és irigylésre méltó jövő állt előtte a sportéletben.

Rövid karrierje alatt 8 gyorskorcsolya rekordot döntött meg az Egyesült Államokban és 6 junior világrekordot.

Isten útjai azonban kifürkészhetetlenek, ugyanis Kirstin, családját és barátait is megdöbbentve végleg szögre akasztotta a korcsolyát. Az egyetem után a következő olimpia helyett Bronxba (New York állam) ment, hogy jelöltté váljon a ferences nővérek egyik közösségében. Versenysportolóként nap mint nap órákon át edzett. Most, vallásos életében ugyanennyit tölt imákba mélyedve. Megbánta-e egy kicsit is, hogy maga mögött hagyta a versenyszintű gyorskorcsolyázás világát? Nem –  jelentette ki. többször is

„A megmérettetés és a teljesítés izgalma és öröme, már csak azzal is, hogy önmagad maximumát adod, hatalmas átszellemüléssel jár,” – mondja Katalin nővér az NBC-nek. „de ez mindig elillanó boldogság volt. Úgy hiszem, mélyen legbelül mindenki szeretne naggyá válni és valami igazán jelentőset tenni. Csak akkor találsz valódi békét abban amit csinálsz, amikor ténylegesen hozzákapcsolódsz Isten tervéhez.”

Különleges küldetés

Hat évvel szerzetessé válása után Katalin több ferences nővérrel Angliába került azzal a küldetéssel, hogy új kolostort alapítsanak Leeds püspökének meghívására. Az Egyesült Királyság valaha a kereszténység erődje volt, manapság azonban egyike a legkevésbé vallásos országoknak. A Gallup 2017-es felmérése szerint a lakosság körülbelül 70 százaléka vallja magát ateistának vagy „nem vallásosnak”. Mindazonáltal, a régióban a hit újjáéledése látszik körvonalazódni. Az apácák száma növekszik 2004 óta, amikor az utóbbi legsúlyosabb létszámbeli válságát tapasztalták.

Ez az új lendület legalábbis részben a fiatalabb generációknak köszönhető: a katolikusok közt saját bevallásuk szerint a 45-64 évesek mindössze 20  százaléka jár misére heti szinten, a 25-34 évesek közt ez az arány magasabb, mintegy 25 százalék.

Katalin nővér reménykedik, hogy Isten eszköze lehet az új evangelizációban, mellyel visszaviheti a hit örömét oda, ahol elveszett.

Egy másik interjújában az apáca felelevenített egy korábbi történetet, amely segített abban, hogy egészen Istennek szentelje életét:

“Édesanyám életében fontos szerepet játszott az életvédelem: egy alkalommal elhívott, hogy egy abortuszklinika előtt imádkozzak vele. Ott találkoztam egy fiatal csoporttal, akik körbejárták az országot az életvédő mozgalmukkal. Soha nem láttam még korábban olyan fiatalokat, akik ennyire tüzesen hittek, és akiknek ilyen öröm volt a szívükben. Tudtam, hogy ez az öröm csak Jézustól származhat.

Éreztem, hogy ez hiányzott az életemből!

Hazamentem, lefeküdtem az ágyamra és teljes szívvel kérdeztem Istent, hogy mit szeretne az életemmel? Ez az ima teljesen megváltoztatta a pályafutásomat és teljesen megváltoztatta az életemet. “

Az alábbi felvételen még az amerikai gyorskorcsolya-válogatott legnagyobb sztárjaként láthatjuk:

Fotó: Daily Mail

via Aleteia 

Fordította: Nagy-M. Kamilla

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás