2018. 10. 31.

Hogyan találjuk meg az igazi szerelmet az alkalmi kapcsolatok korában?

Ha a szexualitás az örömről szól, minek várnánk vele a házasságig?

Ha Isten minden kívánságunkat teljesítené, akár a bibliai Salamon királynak, vajon mit kérnénk? A fiatalok körében a választás gyakran esik a  gazdagságra, a  hírnévre vagy a tökéletes társ megtalálására. Egy amerikai pedagógus felidézte az egyik esetet:

“A legélesebben a 18 éves Ashley válaszára emlékszem. Miután egy csütörtök estén a tisztaságról beszéltem, könnyezve mondta: Én azt kívánnám, hogy bár négy évvel ezelőtt hallottam volna ezt az előadást. Akkor nem heverne az életem romokban. Gyakran eltűnődöm azon, hogy milyen döntések sebezhették meg ilyen mélyen Ashley-t? Vajon látszólag ártalmatlan alkalmi kapcsolatokat követő depressziótól és bűntudattól szenvedett? Nemi betegséggel fertőződött meg vagy meg kellett szakítania a terhességét? Az arcára kiülő fájdalomtól elszorult a szívem. Ashley-t megtévesztették és ezért igen magas árat kellett fizetnie.”

A szexualitással kapcsolatos elképzeléseink kihatnak a választásainkra és a döntéseink meghatározzák az életutunkat. A szexualitás természetének és céljának a helytelen értelmezése negatív következményeket vonhat maga után. Ahhoz, hogy megtaláljuk az igaz szerelmet az alkalmi kapcsolatok korában, tisztában kell lennünk a szexualitás rendeltetésével, aminek a célja alapvetően:

  1. Az élet továbbadása: aligha lepődünk meg azon, hogy a szexualitásunk egyik legfontosabb célja az élet továbbadása. A Teremtés könyvében olvassuk: “szaporodjatok, sokasodjatok, és töltsétek be a földet!” (Ter, 1:28).
  2. Az egyesülés: a szexualitásunk egyik legfontosabb jellemzője, hogy összeköt valakivel, vagy ahogyan a Szentírás fogalmaz: “ezért a férfi elhagyja apját és anyját és feleségéhez ragaszkodik, s a kettő egy test lesz” (Ter, 2:24).
  3. A gyönyör: a Szentírás (Bölcs, 5:18-19, Énekek éneke) több helyen is rávilágít arra, hogy Isten szándéka az, hogy a férj és feleség megélje a nemiség örömét. Sajnos, Isten gyönyörű terve helyett ma sok fiatal megelégszik a silány kalandokkal.
Mi a baj az alkalmi kapcsolatokkal?

A kultúránk egyik legnagyobb hazugsága, hogy a szex kizárólag a kéjről szól, éppen ezért gyakran von párhuzamot a táplálkozás és a szexualitás között. Az evés kétségkívül rendkívül élvezetes, de ez nem jelenti azt, hogy bármit megehetnénk  anélkül hogy számolnunk kellene az elhízás, a szívproblémák vagy a magas vérnyomás veszélyével. Akárcsak a szexualitás esetében, a táplálkozás rendeltetésével is összefüggnek bizonyos korlátok. Míg a nemiségben csak az egyéni kielégülést keressük, nem kerülhetjük el a csalódásokat. Az alkalmi kapcsolatokat választók ugyanis figyelmen kívül hagyják, hogy a szexualitás a gyönyör mellett az egyesülést és az élet továbbadását is szolgálja.

hirdetés

Egy fiatal lány úgy fogalmazott, hogy mivel senki sem  akarja megosztani az érzéseit másokkal, könnyebb lefeküdni, mint elbeszélgetni valakivel.

Az alkalmi kapcsolatok révén látszólag elkerülhető az elköteleződés és megspórolhatóak a fájdalmas szakítások. A szexuális kalandokat azonban gyakran követi a magány, a megbánás és fájdalmas üresség érzése, hiszen a nemi kapcsolat akaratlanul is kötődést teremthet a partnerek között. Isten szándéka szerint a testi egyesülés során két ember lelkileg, szellemileg is eggyé válik, és a két “én” “mi”-vé olvad, hiszen a testi kapcsolat által létrejövő kötődés segíti a házastársakat, hogy életük végéig kitartsanak egymás mellett. Éppen ezért, a szakítást követően sok fiatal érzi úgy, hogy elveszítette lénye egy részét.

Ne hagyjuk megtéveszteni magunkat

Ne higgyük, hogy az alkalmi kapcsolatok betöltik a szívünkben levő űrt! Ha az emberi kapcsolatainkat a legteljesebben akarjuk megélni, használjuk a Szentírást útmutatóként.

Ne hagyjuk, hogy a szexuális kalandok által nyújtott röpke élvezet  beárnyékolja az életre szóló, örömteli kapcsolatunkat  a jövendőbelinkkel, hiszen a korábbi testi kapcsolatok emlékei bekúszhatnak a házastársak legmeghittebb pillanataiba is.

Ha a szexualitás valódi teljességét akarjuk megélni, kövessük a Teremtő tervét, aki tisztában van azzal, hogy mi a legjobb nekünk.

Forrás: fervr.net

Fordította: Zölde Júlia

 

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Nagy kérdések
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás