2018. 10. 24.

Somody Imre: jó apának lenni nehezebb, mint milliárdos céget vezetni

A kilencvenes évek egyik legnagyobb vállalkozója volt, olyan márkák kötődtek a nevéhez, mint a Plusssz pezsgőtabletta, vagy a Centrál Kávéház. Azóta azonban – mint mondja – alapjaiban megváltoztak a prioritásai és azt tanulja lelkesen, hogyan kell jó apának lenni. Megtanulta, mit jelent Istenre hagyatkozni és nem a gazdasági döntések rabságában élni.

A ’90-es évek egyik legkiemelkedőbb vállalkozójaként ismerhették meg az újságolvasók Somody Imre nevét, akinek nevéhez többek között a Plussz pezsgőtabletta piacradobása fűződik. A korábban milliárdos cégeket tulajdonló és igazgató Somody a 24.hu-nak adott interjújában megtéréséről és a prioritások ebből fakadó megváltozásáról vallott. 

Mint mondta;  

„hívő keresztyén lettem, ami alapvető hatással volt az életemre”. 

Arra vonatkozóan, hogy megtéréséhez szükség volt-e a magánéletében és szakmai pályafutásában bekövetkezett kudarcokra, úgy felelt: „ez érdekes kérdés. Egy csomó példát ismerünk arra, hogy kőgazdag emberek is tudnak hitben élni, mégis tartja magát az a kép, hogy csak akkor fordulunk Istenhez, amikor padlót fogunk és elérjük a mélypontot. Az én életemben tényleg így zajlott a dolog.” 

hirdetés

„Szinte egyszerre omlott össze az első házasságom, súlyos beteg lettem, kiléptem a cégemből, az első befektetési csomagom pedig szanálásra került. Véget ért az időszak, mikor az ember fogadásról fogadásra jár, és az újságírók sorban állnak az interjúkért.

A siker állandó zúgása elhalkult körülöttem, és a beállt csöndben egyszer csak meghallottam Isten szavát”

– mondta Somody Imre. A kérdésre, hogy mit hallott, úgy felelt: „Ember, te erre nem leszel képes”. Hozzátette: „ez a mondat elég nagy pofon volt az önmegvalósító Somody Imrének, aki úgy gondolta, nemcsak önmagát, de az egész országot fel tudja építeni”. Mint mondta, ez fontos lépés volt az alázat gyakorlásában. A következő lépésre így emlékezett vissza: „eleinte józan ésszel úgy okoskodtam: Sebaj, ha magamtól nem megy, majd Istennel sikerülni fog. Becsatlakoztunk a református egyházba, amit ugyanolyan elkötelezettséggel csináltam, mint bármelyik másik projektemet. Úgy voltam vele, ha elakadok, csak szólok Istennek, hogy légy szíves ezt intézd el, gyógyíts meg, védj meg. Amúgy meg tudom én, mit kell csinálni, sínen vagyok, köszi! Mondanom sem kell, hogy nem működött.” Hozzátette: „be kellett látnom, hogy Istent nem lehet mankóként használni, nem akarja, hogy én irányítsam”. Mint mondta; „döntő momentum, amikor az ember őszintén kimondja:

nem tudom, merre visz az utam, rád akarok hagyatkozni, és követni akarlak.

Óriási váltás ez, főleg egy olyan embernek, aki állandóan azon gondolkodott, hogy én-én-én.”

A beszélgetés során hangsúlyozta: nem csak szavak, de tettek is kellenek a hit megnyilvánulásához, sőt, elengedhetetlen, hogy keresztény erkölcs szerint cselekedjünk. 

Somody Imre rámutatott: jó apának lenni nagyobb kihívás, mint milliárdos céget irányítani, csak ezt nem könnyű felismerni. Mint mondta: „sok időbe telt, míg megértettem, hogy ezt is tanulni kell. Harminc évig tanultam, hogy kell sikeres üzletembernek lenni, arról viszont semmit nem tudtam, hogy lesz az emberből szeretetteljes családapa. Most ezt tanulom lelkes zöldfülűként.”

A teljes beszélgetés ide kattintva olvasható.

Fénykép: 24.hu, Farkas Norbert

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás