2018. 10. 22.

A 11 leginspirálóbb idézet Szent II. János Pál pápától

A néhányak által Nagy Szent János Pálnak nevezett II. János Pál pápa 26 évig ült a pápai székben, 1978. október 16-tól 2005. április 2-ig. Ez alatt az idő alatt 14 enciklikát adott ki, elindította a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót, átvezette az Egyházat a 2000-es év jubileumán. 129 országban tett látogatást, 483 szentet kanonizált, bevezette az Isteni irgalmasság vasárnapját, hozzáadta a világosság titkait a rózsafüzér imádkozásához, és még sok egyebet is tett.

A legfontosabb persze, hogy az Evangéliumot elvitte a föld minden részére, erőteljesen prédikálta az Élet evangéliumát, fiatalemberek ezreit inspirálta, hogy belépjenek a papi rendbe, és ihletet adott a fiatalok új generációjának.

Itt vannak néhány a legjobb idézetei közül – a gyűjtemény természetesen szubjektív.

  1. Az Élet Evangéliumának felszabadító üzenete a kezetekbe került… Mint a nagy Pál apostolnak, nektek is meg kell éreznetek a feladat sürgősségét. Ez nem az az idő, hogy szégyelljük az Evangéliumot. Itt az ideje, hogy a háztetőkről is ezt hirdessük!

Homília a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón, Denver, 1993. 08. 15.

  1. Szembesülünk a hatalmas és drámai harccal, ami a rossz és a jó, a halál és az élet, a ’halál kultúrája’ és az ’élet kultúrája’ között zajlik. Nemcsak, hogy szembesülünk vele, hanem a konfliktus közepén találjuk magunkat: mindannyian részesei vagyunk, és mindannyian osztozunk benne azzal az elkerülhetetlen felelősséggel, hogy feltétel nélkül az élet pártjára álljunk.

Az Élet Evangéliuma

hirdetés
  1. Jézust keresed, amikor a boldogságról álmodsz; Ő vár rád, amikor úgy érzed, hogy semmi más nem tud elégedettséggel eltölteni; Ő a szépség, amihez annyira vonzódsz; Ő az, aki a teljességre való szomjúságra indít, és nem engedi, hogy beérd kompromisszumokkal; Ő az, aki arra buzdít, hogy vesd le a hamis élet álarcát; Ő az, aki a szívedben olvassa a legvalódibb választásaidat, azokat a választásokat, amelyeket mások megpróbálnak elfojtani.
    Jézus az, aki felébreszti benned a vágyat, hogy valami nagyot cselekedj az életedben, az akaratot, hogy kövess egy eszményt, azt, hogy ne fogadd el a középszerűséget. Bátorságot ad, hogy alázatosan és türelmesen elkötelezd magad saját magad és a társadalom fejlesztésére, ami a világot emberibbé és testvériesebbé teszi.

    Beszéd a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón, Róma, 2000. 08. 19.

  2. Ne félj! Tárd szélesre az ajtókat Krisztus előtt!

    Homília a pápai beiktatási szentmisén, 1978. 10. 22.

  3. Egy társadalmat annak alapján kell megítélni, hogy hogyan bánik leggyengébb tagjaival; és a legsebezhetőbbek között vannak a még meg nem születettek és a haldoklók.

    Beszéd a Szentszék új-zélandi nagykövetéhez, 2000. 05. 25.

  4. Nincs olyan gonoszság, amellyel Krisztus ne nézne szembe velünk együtt. Nincs olyan ellenség, amelyet Krisztus már le ne győzött volna. Nincs olyan kereszt, amelyet Krisztus már ne hordozott volna értünk, és amelyet ne hordozna ma is velünk együtt. És minden kereszt túloldalán megtaláljuk az új életet a Szentlélekben, amely a feltámadás által teljesedett be. Ez a hitünk. Ez a tanúságtételünk a világ előtt.

    Homília Baltimoreban, 1995. 10. 08.

  5. Nem teszünk úgy, mintha az élet csupán szépségekből állna. Tudatában vagyunk a bűn, a fájdalom, a szegénység sötétségének. De tudjuk, hogy Jézus legyőzte a bűnt, és a saját fájdalmain keresztül eljutott a feltámadás dicsőségébe. Mi pedig misztériumának fényében élünk, halálának és feltámadásának misztériumában. Mi a húsvét emberei vagyunk és az alleluja az énekünk.

 Úrangyala imádság, Adelaide, Ausztrália, 1986. 11. 30.

  1. Amilyen a család, olyan a nemzet és olyan az egész világ, amelyben élünk.

Homília, Perth, Ausztrália, 1986.11.30.

  1. A hit és az értelem olyanok, mint két szárny, amelyeken az emberi lélek az igazság szemléléséhez emelkedik; és Isten az emberi szívbe helyezte azt a vágyat, hogy megismerje az igazságot, egyszóval, hogy megismerje önmagát.

A hit és az ész (könyv)

  1. Emlékezzetek rá, hogy soha nem vagytok egyedül, Krisztus veletek van az úton életetek minden napján. Meghívott és kiválasztott benneteket arra, hogy Isten gyermekeinek szabadságában éljetek. Forduljatok hozzá imádsággal és szeretettel. Kérjétek tőle a bátorságot és az erőt, hogy mindig az Ő szabadságában éljetek. Sétáljatok vele, aki maga az Út, az Igazság és az Élet!

Beszéd a keresztelési vigílián a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón, Párizs, 1997. 08. 23.

  1. Csak Krisztusban találjuk meg a valódi szeretetet és az élet teljességét. Ezért ma arra hívlak benneteket, hogy nézzetek Krisztusra.
    Ha kíváncsi vagy a saját misztériumodra, nézz Krisztusra, aki megadja neked az élet értelmét! Ha kíváncsi vagy, hogy mit jelent érett embernek lenni, nézz Krisztusra, aki az emberiség teljessége. És ha kíváncsi vagy a szerepedre a világ (…) jövőjében, nézz Krisztusra. Csak Krisztusban fogod tudni beteljesíteni a lehetőségeidet (…) mint a világ közösségének polgára!

Beszéd középiskolásokhoz, Madison Square Garden, New York, 1979. 10. 03.

 

Fordította: Ward Henrietta

Forrás: https://churchpop.com/2015/04/01/11-of-the-most-inspiring-quotes-from-pope-st-john-paul-ii/

 

Ezt a cikket Ward Henrietta önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Evangelizáció Idézet Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás