2018. 10. 18.

12 keresztényt tartóztattak le Szudánban, amiért muszlimokat evangelizáltak

Tízenként keresztény férfit tartóztattak le szombaton Szudánban, amiért muszlimok között terjesztették az evangélium üzenetét.

Először az International Christian Concern számolt be arról, hogy tizenként férfit vett őrizetbe Darfurban a NISS, a Szudáni Nemzeti Hírszerző és Biztonsági Szolgálat, amiért az evangélium hirdetése céljából kapcsolatba léptek a muszlim lakossággal.

“A letartóztatások a Nyala piacon történtek, miközben a fiatalemberek kapcsolatba próbáltak kerülni az iszlám híveivel. A hatóság tagjai körbevették őket és megbilincselve a rendőrséghez vezették a keresztényeket” – mondta az ICC forrása, Kuwa Shamal tiszteletes. “A letartóztatott férfiak egy részét én kereszteltem meg még 2015-ben, amikor is elhagyták az iszlámot és áttértek a kereszténységre. A fogvatartottak példaértékűen dolgoztak azon, hogy megoszthassák az Örömhírt másokkal is. Imádkozunk az azonnali és feltétel nélküli szabadlábra helyezésükért” – nyilatkozta Kuwa.

Egy meg  nem nevezett, szudáni keresztényeket képviselő ügyvéd azt nyilatkozta, hogy az eset “a törvény teljes megsértésével egyenlő”, mivel a vádlottak lehetőséget sem kaptak arra, hogy megmagyarázzák a történteket.

Ez már nem az első eset ebben az évben, amikor keresztényeket börtönöztek be Szudánban, és kerültek összetűzésbe az állammal. Augusztusban a szudáni bíróság elutasította azok ellen a keresztény felekezetek vezetői ellen indított büntetőjogi vádakat, akik azt állították, hogy a kormány meg akarta vonni tőlük a felekezeti irányítási jogukat. Az ügyben a szudáni Krisztus Egyházának nyolc vezetője játszott szerepet, köztük a választott elnök is, aki nem volt hajlandó feladni az irányítási jogát egy túlnyomórészt núbaiakból álló felekezet felett egy, a kormány által kijelölt bizottságnak.

hirdetés

Yahiya Abdurrahman Nalu tiszteletes szerint a keresztény egyházak tulajdonában lévő tárgyak és épületek elkobzása is gyakori eset az országban. Az ICC-nek azt nyilatkozta, látják az igazság irányába mutató lépéseket, melyre már nagyon régen volt példa, és remélik, hogy ezek a tárgyak hamarosan visszaszolgáltatásra kerülnek a megfelelő állapotukban.

Abdulrahem Yoshua, a Szudáni Keresztény Gyülekezet lelkésze együttérzését fejezte ki a szombaton letartóztatott férfiakkal. Ugyanakkor kérte az összes szudáni keresztényt, valamint az egész világot, hogy álljanak ki a fogvatartottak mellett ezekben a nehéz időkben.  Hozzátette azt is “együttérzek velük, ugyanezen a megpróbáltatáson mentem keresztül én is pár évvel ezelőtt.”

 

 

kép: Reuters/Mohamed Nureldin Abdallah

forrás: ICC/CP

 

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás