2018. 10. 09.

Jezsuita papként a KGB fogságában

Sigitas Tamkevicius érsek nyolc hónapot töltött az egykori szovjet titkosszolgálat fogságában. Ferenc pápa vilniusi látogatása alkalmával meglátogatott egy egykori KGB épületet , amely a szovjet elnyomás időszaka alatt börtönként szolgált, ahol sok litván életét vesztette a kínzásokban. Tamkevicius érsek volt az, aki elkísérte ide a Szentatyát, ugyanis ő maga is sok ideig volt fogságban.

Elsőként azonban nem a KGB, hanem a náci Gestapo számára volt az épület egyfajta központ, még a II. világháború alatt. Az adatok szerint több mint kétezer embert végeztek itt ki és megközelítőleg háromszáz papot tartottak itt fogva összesen, köztük a litván érseket is.

Sigitas Tamkevicius a Catholic News Agency-nek elmondta, hogy a pápa szeretett volna ellátogatni oda, ami sokuk számára fájdalommal teli emlékhelynek számít. Az érsek 1938-ban született és élénken emlékszik mindarra a nehézségre, amit a szovjet elnyomás alatt kellett elszenvednie a litvánoknak és mindazoknak, akik megpróbáltak keresztényként élni a keleti blokk országaiban.

„A szovjetek el akarták pusztítani Litvániát és a teljes vallási elnyomás alapján akarták érvényesíteni az akaratukat, a vallásszabadság így egyáltalán nem is létezett. Több mint háromszáz papot tartóztattak le, akik így nem is taníthattak a hívek között. Az egyház visszaszorítására törekedtek, ami belőlünk erős ellenállást váltott ki” – mondta el az érsek.

Ezt követően aktív szerepet vállalt az ellenállásban és tizenegy évig szerkesztette a Katolikus Egyházi Krónika című szamizdat folyóiratot. Arra a kérdésre, hogy miért vállalta el ezt a kockázatos tevékenységet, azt válaszolta, hogy

„azzal, hogy beléptem az egyházba, teljesen elköteleződtem, nem volt visszaút”. Fiatal jezsuita atyaként olyan híreket és kiáltványokat írt, amelyekben a keresztények szisztematikus elnyomásáról tudósított.

Az érseknek fogalma sem volt arról, hogy hány KGB-s beépített ember lehet körülötte, ezért szinte csodaszámba megy, hogy tizenegy évig képes volt folytatni ezt a szamizdat tevékenységet. Ezt követően 1983-ban Tamkevicius érseket letartóztatta a kommunista titkosszolgálat és tíz év kényszermunkára, valamint politikai száműzetésre ítélték Szibériába. A CNA-nek elmondta azt is, hogy önmagában a pápa nem mondott semmi különöset, viszont nagyon pozitív és egyben megrázó élmény volt, hogy így fejezte ki a szolidaritását.

„A fogság idején a legnagyobb támaszt és egyben a jó emlékeket a bibliaolvasás és a Rózsafüzér imák jelentették” – tette hozzá Kaunas városának érseke, akit a volt szovjet elnök, Mikhail Gorbacsov által meghirdetett peresztrojka (jelentése átépítés, a szovjet demokratizálódás folyamatának egy fontos időszaka – a ford.) idején helyeztek szabad lábra. Miután kiszabadult, a kaunasi szeminárium lelki vezetője, majd rektora lett és 1996-ban a város érsekévé szentelték.

Forrás: CNA
Kép: Yahoo

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás