2018. 10. 08.

Ferenc pápa: Jézus gondoskodott rólunk

Ferenc pápa Twitter-üzenetében a nagy ismertségnek örvendő bibliai történet, az irgalmas szamaritánus esete kapcsán osztotta meg gondolatát. A Szentatya hivatalos csatornáján – melyet még XVI. Benedek pápasága alatt indítottak, s amelyet közel tizennyolc millió felhasználó követ – azt írta:

Mindegyikünk sebesült ember, és Jézus a szamaritánus, aki odajött hozzánk, és gondoskodott rólunk.

Az irgalmas szamaritánusról szóló példabeszédben (amelyet Lukács evangéliuma rögzített) Jézus arról beszél, ki is a felabarátunk, miután írástudók rákérdeztek erre a Mestert hallgatva. A történet háttere, hogy a zsidó nép és a szamaritánusok között mély konfliktus, hovatovább gyűlölködésig fajuló ellentét húzódott. A történetben azonban az útonállók által megtámadott zsidó utazón éppen egy szamaritánus segít önzetlenül, miután többen is szó nélkül elmentek mellette az úton. 

hirdetés

Az “irgalmas szamaritánus” kifejezés a köznyelvben a mai napig a segítőkész, önfeláldozó, a másikhoz szeretettel közeledő és gondján segíteni akaró ember szinonimája. Jézus arra biztatta az őt kérdezőket, hogy ők is a szamaritánushoz hasonlóan cselekedjenek.

Az eredeti bejegyzés itt tekinthető meg

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Hírek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2018. 10. 09. 00:50

    Üdv!
    “Mindegyikünk sebesült ember, és Jézus a szamaritánus, aki odajött hozzánk, és gondoskodott rólunk.” Pici különbség,hogy a szamaritánus(ok) egy népcsoport aki segített egy “ellenségen”.Jézus pedig nem képvisel egy csoportot sem és mi sem vagyunk az “ellenségei”.Épp ezért nem a legjobb ezt összehasonlítani.Gondolom most háborogsz,hogy Jézus mért nem képvisel csoportot,igaz?Nos azért mert Jézus az Atyát képviseli,és gondolom azt tudjuk,hogy az Atya……….(fejezd be magad.)
    Persze az “irgalmas szamaritánus” kifejezés még találó ha két ellenségről beszélünk illetve most már ellenségnek sem kell lennie.Megváltozott ez is mint sok minden.hahó,ideje észre venni ezeket.(nem kell egyet értened,elég ha megérted)