2018. 09. 12.

Bibliákat égettek el és kereszteket rongáltak meg a kínai hatóságok

Kínában fokozódtak a hatósági fellépések a keresztény gyülekezetekkel szemben az utóbbi napokban: Pekingben és több vidéki tartományban Bibliákat égettek el, feszületeket rongáltak meg és olyan nyilatkozatok aláírására kényszerítették a hívőket, amelyekben meg kellett tagadniuk a hitüket – jelentette az AP amerikai hírügynökség hétfőn egy civil szervezettől és helyi lelkészektől származó információkra hivatkozva.

Bob Fu, az amerikai székhelyű China Aid nevű szervezet munkatársa szerint az utóbbi hetekben több templomot bezárattak a hatóságok a közép-kínai Henan tartományban és Pekingben – írja az s4c.news. A kínai vallásszabadság előmozdítása mellett elkötelezett szervezet szerint durvulnak a hatóságok elnyomó intézkedései a keresztény közösségekkel szemben, és a kínai kormány nyíltan lábbal tiporja a vallásgyakorlás szabadságát biztosító jogokat.

Bob Fu közzétett egy videofelvételt, amelyen egy halom lángoló Biblia látható és olyan űrlapok, amelyeken az aláírók arról nyilatkoznak, hogy lemondanak keresztény hitükről. Fu szerint ilyen jellegű nyilatkozatok aláírására legutóbb az 1966-76 közötti kulturális forradalom idején kényszerítették az embereket, Mao Ce-tung idejében.

Vasárnap a hatóságok bezárták az egyik legnagyobb pekingi – nem hivatalos – protestáns egyház templomát. A Zion Church templomához a délutáni órákban vonultak ki nagy erőkkel, autóbuszokkal, rendőrségi és tűzoltósági autókkal – mondta el Ezra Jin Mingri, a templom lelkésze. A hívők összejöveteleit törvénytelennek nyilvánították és lefoglalták a templom ingóságait. A hatóságok korábban már befagyasztották a lelkész személyes vagyonát.

A pekingi helyi városvezetés honlapján az áll: a Zion Egyház templomát azért zárták be, mert az egyház nem regisztrálta magát hivatalosan a hatóságoknál.

hirdetés

Egy Honan tartománybeli – névtelenséget kérő – lelkész elmondta, hogy szeptember 5-én a hatóságok megszállták templomának épületét Nanjangban, és elkezdték kihordani a berendezést, majd felgyújtották a feszületeket, a Bibliákat és a bútorokat.

Az AP megkeresésére a nanjangi városvezetés egy tisztségviselője tagadta az incidenst, és hangsúlyozta, hogy a hatóságok tiszteletben tartják a vallásszabadságot.

Elemzők szerint Hszi Csin-ping kínai elnök hatalmának megszilárdítása érdekében különösen kemény kézzel lép fel a keresztények elnyomása érdekében, habár a vallásszabadság garanciája 1982 óta a kínai alkotmányban is szerepel.

A hatósági fellépés a Kínában hivatalosan elismert összes vallást érinti. A legszélsőségesebb elnyomást az egymilliósra becsült, Kína északnyugati részén élő ujgur kisebbség és más muszlim vallású kisebbségek szenvedik el, amelyek tagjait – jogvédők szerint – tömegesen átnevelő táborokba zárják.

A kínai kormány azt állítja, hogy csak a szélsőségesek megfékezése érdekében tesz lépéseket, és váltig tagadja, hogy átnevelő táborokat tartana fenn.

Forrás: S4C, Magyar Idők, MTI

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás