2018. 09. 06.

Hogyan kezeljük a mindennapi konfliktusokat házasságunkban?

Néhány egyszerű alapelv alkalmazásával megelőzhetjük, hogy kisebb konfliktusaink komoly problémákká fajuljanak.

Az együtt élő emberek között a konfliktusok elkerülhetetlenek. Konfliktusok nélküli család nem létezik, illetve az ideális család nem konfliktusoktól mentes, hiszen a megfelelően kezelt konfliktusok segíthetnek minket a növekedésben, új és jobb kapcsolódási pontokat jelentenek egymás között. A társadalmi konfliktusok közül a családi veszekedések a leggyakoribbak, illetve általában ezek okozzák a legnagyobb lelki fájdalmat, hiszen egy család tagjai nem csak önmaguk miatt, hanem szeretett családtagjaik miatt is szenvednek. Ez különösen igaz a házastársi kapcsolat esetében.

A kommunikáció és egymás megértésének fontossága

Az, hogy meghallgatjuk egymást és megpróbáljuk megérteni egymás nézőpontját, a lehető legjobb módja annak, hogy elinduljunk a probléma megoldása felé. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk a házasság egy fontos alkotóelemét: nem elég minden nap időt szánnunk arra, hogy általánosságban beszélgessünk dolgokról a házastársunkkal, hanem megfelelő időt kell találnunk (teremtenünk) arra is, hogy kifejezzük a számunkra zavaró dolgokat.

Gyakran előfordul, hogy a kapcsolati probléma megoldásának legfontosabb feltétele, hogy képesek legyünk a másik fél szemével nézni a dolgokat, és megérteni, hogy mindenfajta viselkedés mögött bizonyos okok húzódnak. Ezt követően megpróbálhatjuk megérteni ezeket az okokat, és, ha egy mód van rá, tiszteletben tartani azokat, még akkor is, ha nem értünk velük egyet. Ha mindkét házastárs bekapcsolódik ebbe a folyamatba, képesnek kellene lenniük kompromisszumra jutni.

Hogyha úgy érzed, hogy meg kell változtatnod valamit az életedben, légy őszinte és beszélj róla

Bizonyos időközönként mindnyájunkkal előfordul, hogy leülünk és kiértékeljük életünket párkapcsolatunk szempontjából. Úgy is mondhatjuk, megszokott dolog részünkről, hogy végiggondoljuk, egyrészről, hogy milyen dolgokról kellett lemondanunk, másrészről pedig, hogy mit nyertünk azzal, hogy házasságot kötöttünk és családot alapítottunk. Az ilyen „értékeléseket” követően néhányunkkal előfordul, hogy hiányoljuk – sőt, valamilyen módon vissza akarjuk szerezni – azokat az éveket, amikor nagyobb szabadságunk, és kevesebb családi kötelezettségünk volt. Némelyek úgy érzik, hogy újabb és újabb élményekre van szükségük, hogy újra fiatalnak érezzék magukat, vagy legalább kevésbé „megállapodottnak”. Igaz, hogy az idő kerekét nem tudjuk visszaforgatni, azonban vannak olyan legitim változtatások, amelyeket végrehajthatunk annak érdekben, hogy színt vigyünk az életünkbe.

hirdetés

Azonban jellemző az is, hogy a házastársak nem pont ugyanakkor kerülnek ugyanabba a helyzetbe, így annak a házastársnak, akinek épp nincsenek új szükségletei, nehéz lehet megérteni a változtatásokat. Ez az egyik leggyakoribb oka a házastársak közötti nézeteltéréseknek. Itt megint életbevágóan fontos egymást kölcsönösen megérteni, kompromisszumokat kötni, illetve tiszteletben tartani családdal kapcsolatos felelősségünket és kötelezettségeinket.

Néhány gyakorlati tanács

Változtasd meg a szokásaidat. Életünket szokások uralják, mivel ezek kényelmet nyújtanak, és bizonyos mértékig szükségünk van rájuk ahhoz, hogy rendezett, felelősségteljes életet élhessünk. Azonban előfordulhat, hogy olyannyira automatikussá válnak, hogy életünket unalmasnak érezzük. Eltérni a megszokottól könnyebb, mint az emberek általában gondolják; mindössze arra van szükség, hogy helyet hagyjunk a spontaneitásnak, merjünk szokatlan ötletekkel előállni, és cseréljük fel a kényelmet cselekvésre. Még az otthonukban és a munkahelyükön sok elfoglaltsággal rendelkező emberek is találhatnak időt a kalandokra. Ez egy jó módja annak, hogy életben tartsuk és érdekesebbé tegyük a kapcsolatot.

Érdeklődj az iránt, ami a házastársadat foglalkoztatja. Azzal, hogy megismered házastársadat, az ő hobbijait, ízlését és érdeklődési körét, a saját világod sokat gazdagodik. Az egyik házastárs érdeklődését mindig felkeltheti valamilyen szempontból az, amit a másik csinál. Ezzel a hozzáállással felülkerekedhetünk előítéleteinken és kiszélesíthetjük látókörünket, valamint felfedezhetjük közös érdeklődési területeinket.

Szakítsatok időt arra, hogy kettesben legyetek. Mikor a gyerekek bekerülnek a képbe, a pároknak kevés idejük jut egymásra. A nagyszülők, nagybácsik, nagynénik és általánosságban az egész család sokat segíthet a szülőknek abban, hogy kettesben tölthessenek időt. A mindennapi életben is kellene, hogy időt találjunk arra, hogy hitvesként legyünk együtt. Ne feledjük, hogy házastársunk, amellett, hogy gyermekünk anyja vagy apja, az első a számunkra.

A szeretet fizikai kifejezése nagyon fontos. A gyengédség, együttérzés, vagy támogatás gyakran világosabban és erőteljesebben kifejeződik egy ölelésen, vagy simogatáson keresztül, mint a szavak által. Az érintésnek gyógyító hatása van: csökkenti a stresszt, segít ellazulni és pótolhatatlan köteléket alakít ki. Pozitív hatással bír azokra nézve, akik adják, és azokra nézve is, akik kapják. Mindenek felett pedig közvetlen módot kínál arra, hogy kifejezzük házastársunk iránti érzelmeinket, szeretetünket.

 

Ezek a javaslatok sokat segíthetnek abban, hogy hogyan kezeljünk hétköznapi, kisebb nézeteltéréseket, amelyek minden kapcsolatban előfordulnak; a komolyabb konfliktusok megoldásához kifinomultabb eszközökre van szükség. Azonban ha ezeket az alapelveket már a kezdetektől fogva alkalmazzuk, megelőzhetjük a komolyabb problémák kialakulását. Hogyha időben kezeljük konfliktusainkat és valódi partnerként, életünk társaként kezeljük hitvesüket, a többi nehézség – akár rokonokkal, gyerekekkel, munkával kapcsolatban – sokkal könnyebben kezelhetővé válik, hiszen sohasem leszünk egyedül.

Fordította: Tamási Dorottya

forrás: aleteia.org

Borítókép: Couple fighting

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Életmód Segítő tippek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás