2018. 08. 24.

Gyermekként megmentették az életét, papként újra találkozott hősével

A több mint két évtizede történt tragikus szajoli vasútbaleset 31 halálos áldozatot követelt magának. A tragédia helyszínére siető Mészáros János, az Új Néplap fotóriportere ikonikus képet készített egy rémült és véres kisfiúról, az őt megmentő tűzoltó karjaiban. A csodás módon életben maradt gyermek a papi hivatás útjára lépett, és pappá szentelése után újra találkozhatott megmentőjével.

1994. december 2-án Szajolnál a nyíregyházi gyorsvonat kisiklott a vágányról, a tragédia 31 ember életét követelte. Az állomás mögötti szolgálati lakásban tartózkodott az akkor hat éves Kovács Zsolt, három éves öccse és édesanyja. Az épületbe 110 km/órás sebességgel robogott bele a szerelvény, és egy pillanat alatt omlottak rá Zsoltra és testvérére a szoba falai. Édesanyjuk egy másik helységben tartózkodott, neki két órán keresztül kellett gyötrődnie, mire gyermekeit kiszabadították a romok alól.

A tragédiáról készült ikonikus fotón Zsoltot Barta Kálmán tűzoltó karjaiban láthatjuk, aki a sérült gyermeket a mentőkocsihoz viszi.

Megmenekülésüket a család nem a véletlennek tulajdonítja. “Csoda volt, a Gondviselés keze ölelt át bennünket” – szögezte le Zsolt atya a szoljon.hu portálnak. Kovács Zsolt élete ezt követően a papi hivatás irányába indult el.

hirdetés

“Keresztelésemkor a nagyapám azt mondta édesanyámnak: meglásd, ebből a fiúból egyszer még pap lesz. Ezt persze senki sem vette komolyan – mondta a szoljon.hu portálnak Kovács Zsolt atya.  Tizennyolc éves koromban volt egy élményem, amikor úgy éreztem, a Jóisten látogatott meg. S amikor egy adventi lelkigyakorlat alkalmával megkérdezték tőlem, „nem érdekelne esetleg a papság”, csak egy talánnal tudtam válaszolni. Nehéz volt kimondani az igent.  A gondolat viszont nem hagyott nyugodni. Amikor eljutottam a madridi katolikus ifjúsági világtalálkozóra, életre szóló tapasztalatokkal gazdagodtam. Egyre erősebben éreztem a hívó szót. A családdal is megosztottam a választásomat.”

Zsolt atyát 2018 június 16-án szentelte pappá dr. Beer Miklós püspök a Váci Székesegyházban. Az atya újmisés áldozópapként augusztus 20-án Szajolban hirdette Isten igéjét, melyről Lengyel István, a község helyi  esperesplébánosa úgy nyilatkozott, hogy “úgy rendelte meg a jó Istentől”, hogy Zsolt atya egyik újmiséjét ezen a különleges jelentőségű helyen celebrálja.

A fotó készítője, Mészáros János és az immáron nyugalmazott Barta Kálmán tűzoltó is megjelentek Zsolt atya miséjén és meghatódva borultak egymás nyakába.

 

Fotók: Mészáros János
Forrás: szoljon.hu

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Kováts Nóra 2018. 08. 25. 09:42

    Működik a gondviselés!!! Megható lehetett az újratalálkozás.