2018. 08. 22.

Miért tűnik annyira nehéznek megosztani a hitünket?

“Aztán így szólt hozzájuk: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek.” (Márk 16:15)

Mint keresztényeknek, egyik feladatunk Isten igéjének és Jézus Krisztus fényének átadása. Nem csak a barátainknak és a családunknak, hanem mindenkinek!

Néha elgondolkozom, hogy mi is történne, ha minden keresztényt egy nagy szobába összegyűjtenék és ezt mondanám nekik, „Emelje fel a kezét az, aki kiemelten fontosnak tartja megosztani az evangéliumot legalább egy emberrel, akivel a nap folyamán találkozik.”

Szerintetek hány kéz emelkedne a magasba? Fogadok, hogy egy jó 98% hagyná lent a kezét (beleértve engem is!). Ezt szem előtt tartva nézzük meg azokat az okokat, amelyek miatt nem osztjuk meg az evangéliumot, és hogy mire kell emlékeznünk, amikor megpróbálunk túllendülni ezeken a dolgokon.

hirdetés
Három ok, ami miatt nehéznek találjuk az evangéliumi beszélgetéseket

Úgy hiszem, számos oka van, többek között:

·         Nem tudjuk, hogyan kell … vagy kényelmetlenül érezzük magunkat

·         Attól tartunk, hogy ellentmondást okozunk, és üldöztetést szenvedünk hitünk miatt

·         Nem érezzük magunkat jártasnak a Bibliában … vagy túl fiatalnak érezzük magunkat

Nézzük meg egyenként mindegyiket.

Nem tudjuk, hogyan kell … vagy kényelmetlenül érezzük magunkat

A kultúránkban normális, hogy megpróbáljuk elkerülni a feleslegesen ránk irányuló figyelmet. Éppen ezért érezzük magunkat olyan kínosan és kényelmetlenül, amikor felhozzuk hitünket idegenek előtt. De a valóság az, hogy pontosan “kényelmetlenül” kell éreznünk magunkat! Fel kell áldoznunk kényelmünket, hogy megosszuk Isten szavát.

Sokan közülünk nem bánjuk, ha barátainkkal kell megosztanunk az evangéliumot, és ez nagyszerű. Meg kell osztanunk barátainkkal, de el kell érnünk minden embert, közösséget és nemzetet.

Egy 2013-as tanulmány kimutatta, hogy a világ lakosságának csak a 33% -a keresztény. Ez azt jelenti, hogy a világ 67%-ának a megváltása a tét.

„Én vagyok az út, az igazság és az élet – válaszolta Jézus. – Senki sem juthat el az Atyához, csak általam.” (János 14:6)

Ha megtalálnád a rák gyógymódját, csak a barátaiddal osztanád meg?

Attól tartunk, hogy ellentmondást okozunk, és üldöztetést szenvedünk hitünk miatt

„S az üldözésből mindenkinek kijut, aki buzgón akar élni Krisztus Jézusban.” (2Timótesu 3:12)

Ha nem üldöznek – vagy legalábbis valami nyomást nem érzel – akkor érdemes elgondolkodni, miért. Elkerülsz néhány “kemény dolgot” Jézus követésében?

Ez kapcsolódik ahhoz, amit már említettem a kellemetlen és kínos érzésekkel kapcsolatban. Amikor megosztjuk az evangéliumot, lesznek olyan helyzetek, amikor kényelmetlenül érezzük magunkat, már-már üldözöttnek.

„Ne csodálkozzatok azon, testvérek, hogy a világ gyűlöl benneteket.” (1János 3:13)

Amikor egy nem hívő emberrel a hitedről beszélsz, és elkezdi támadni azt, amiben hiszel, ne hagyd magad elnyomni, mert törődsz az üdvösségével is.

Ne feledd, hogy tiszteletben kell tartanod az ő hitüket, miközben kiállsz a sajátod mellett, és megosztod azt. Őrizd meg a türelmedet. Nehéz nem haragudni, ha valaki elítéli a hitedet, de egy dühkitörés ellentétes hatást váltana ki, és nem ezt szeretnéd elérni a hited megosztásával. Légy nyugodt, oszd meg a hitedet kellő eleganciával, és valószínűleg nagyobb tiszteletet fogsz kapni.

Bár rossz érzés üldözöttnek lenni, emlékezz rá, hogy Jézus feláldozta az életét az üdvösségünkért, ezért mi is feláldozhatjuk az érzéseinket érte.

„Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.” (Máté 5:10)

Nem érezzük magunkat jártasnak a Bibliában … vagy túl fiatalnak érezzük magunkat

„Senki ne becsüljön le ifjú korod miatt, de légy is a hívek példaképe beszédben, viselkedésben, szeretetben, hitben és tisztaságban.” (1Timóteus 4:12)

Jézus már Isten igéjét hirdette 12 éves korában.

„Három nap múlva akadtak rá a templomban, ott ült a tanítók közt, hallgatta és kérdezgette őket. Akik csak hallgatták, mind csodálkoztak okosságán és feleletein.” (Lukács 2:46-47)

Természetesen Jézus mindent tudott! Nem várható el tőled, hogy ugyanolyan ismeretekkel beszélj az evangéliumról, mint Ő, de ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem beszélhetsz róla.

Vannak, akik úgy érzik, hogy meg akarják várni, amíg idősebbek lesznek vagy elég bibliai ismerettel rendelkeznek, mielőtt elkezdenék az evangélium terjesztését. De mi az érett kor? És mennyi ismeret elég?

Ha most nem állsz fel és kezded el, akkor lehetséges, hogy soha nem is fogod megtenni. Használd azt a tudást, amivel rendelkezel, hogy segítsd a többieket a növekedésben. Még csak nem is kell sokkal többet tudnod náluk, hogy vezetni tudd őket.

Gondolj bele. Ha egy csapat embert szeretnél egy labirintuson keresztülvezetni, csak pár lépéssel kell előttük lenni, hogy követni tudjanak. Ha 50 méterrel előttük vagy, akkor elvesznek a labirintusban. Ha az ismereteidben előbbre jársz, de még mindig elég közel vagy az övékhez, akkor ez segíthet kapcsolatot teremteni és együtt nőni velük.

Ne feledd, hogy mindig lesz valaki, aki tanulhat tőled, és mindig lesz valaki, akitől te tanulhatsz. Még a legnagyobb vezetőknek is szükségük van valakire, akit követhetnek. Te is keresd meg ezt a vezetőt a saját életedben. Ne félj bevallani, hogy nem ismered mindenre a választ. Ha valaki olyan kérdést tesz fel, amiben nem vagy biztos, mondd meg neki, hogy utánanézel és később majd visszatértek rá. Ez egy tökéletes lehetőség arra, hogy később egy újabb beszélgetést kezdeményezhess.

 

Forrás: fervr.net

Ezt a cikket Ward Henrietta önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Nagy kérdések
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás