2018. 08. 06.

Kilép egy parókia a a Skót Episzkopális Egyházból, mert az támogatja az azonos neműek házasságát

Egy nagy létszámú Edinburgh-i evangelikális parókia, úgy határozott, hogy elhagyja a Skót Episzkopális Egyházat, amely az Egyesült Királyság első anglikán felekezete, mely támogatja az azonosneműek házasságát.

„Nem volt könnyű döntés. Sokat gyötrődtünk, s volt jónéhány álmatlan éjszakánk. Ez a lépés szükséges volt, de egyben tragikus is” – nyilatkozta David McCarthy a Szent Tamás parókia vezetője a Sunday Telegraph-nak. „Valójában az Episzkopális Egyház hagy el bennünket azzal, hogy az igaz hitet hagyja el.”

Az Anglikán Közösség tagjaként, a Skót Episzkopális Egyház, – melynek Skócia-szerte 350 gyülekezete van – tavaly júniusban szavazta meg, hogy a házasság azonos nemű pároknak is kiszolgáltatható.

hirdetés

Az új cikkely kivette az eredeti szövegből azt a részt, mely szerint a házasság „egy férfinak és egy nőnek a testi, lelki és misztikus egyesülése”. Az új szöveg szerint az egyházon belül is többféleképpen értelmezték a házasságot, ezért engedélyezte az azonos neműek közötti házasság megpecsételését. Azok a papok, akik nem értenek egyet a azonos neműek házasságával, nem kötelesek a lelkiismeretükkel szemben cselekedni, állítja a szöveg.

Ian Ferguson, – aki a Skóciában a házasságról szóló szövegmódosítást egyedül elutasító Aberdeen-Orkney-i egyházmegye tagja – szerint „a legszomorúbb és legfájdalmasabb napokat éljük… Össze vagyunk törve. Ez a szakadás komolyan meg fogja rendíteni az egységet közöttünk.” Majd hozzátette, előfordulhat, hogy számos gyülekezeti tag „más püspök alá rendeli majd magát.”

Az Anglikán Egyház korábban azt nyilatkozta, hogy továbbra is ellenzi a melegházasságot, és megjegyezte, hogy az anglikán közösség nagy többsége így vélekedik annak ellenére, hogy egyre nagyobb a nézeteltérés ebben a témában. „Az Anglikán Egyházat a törvény köti, hogy nem eskethet meg azonos nemű párokat, és az Anglikán Egyház tanítása a témában változatlan marad. Mindazonáltal ezzel a kérdéssel kapcsolatban valós és komoly nézeteltérések vannak  az egyházon belül” – nyilatkozta egy szóvivő.

Forrás: Christian Post

Fordította: Ambrózy Tamás

Hírek
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz Richtarek Károly 2018. 08. 12. 15:55

    Gratúllálók plébánósí kineveséshez

  • Válasz Richtarek Károly 2018. 08. 12. 15:57

    Gratólálők a kinevéshez

  • Válasz Richtarek Károly 2018. 08. 12. 16:00

    a Gazdagréti Teplómót meg kell nézni a szentangyalok teplómát