2018. 07. 29.

Jobb, ha nincs „próbaházasság”

Egy széles körben elterjedt tévhit, hogy azoknak a pároknak, akik házasság előtt együtt élnek, alkalmuk van „kipróbálni” egymást, idomulni egymás elvárásaihoz, és ettől tartósabb és boldogabb lesz majd a házasságuk, mint azoké, akik nem éltek ilyen próbaházasságban. A Férfiak Klubjának írása.

Nos, ennek pont az ellenkezője igaz. Lényegében minden a témakörben végzett kutatás bizonyítja, azok, akik már a boldogító igen előtt együtt élnek, lényegesen kevésbé tartják kielégítőnek a házasságukat, és sokkal nagyobb az esélyük arra, hogy elváljanak. Az egyik ok erre minden bizonnyal az lehet, hogy akik képesek várni az együttéléssel, valószínűleg eleve komolyabban gondolják a házasságot, és ez fordítva is igaz, akik hajlanak a kötetlen együttélésre, valószínűleg eleve jobban ódzkodnak az elköteleződéstől.

Ezen felül az együttélés már önmagában is olyan rutinokat alakíthat ki, amelyek megnehezítik, hogy az azt követő házasság boldog lehessen. Az amerikai Journal of Marriage and the Family című lapban 2002-ben megjelent egyik tanulmányban a következőket írják: „az együtt élő párok esetében lehetséges, kisebb a motiváció, hogy a problémamegoldó és egymást támogató képességeiket fejlesszék.”

hirdetés

Az igazsághoz hozzátartozik, azok a párok, akik úgy költöznek össze, hogy előtte már elhatározták, összeházasodnak, azoknak közel akkora esélyük van együtt maradni és boldog házasságban élni, mint azoknak, akik csak a házasságkötés után bútoroznak össze.

A  teljes cikk itt olvasható.

A cikk a Férfiak Klubjának10 dolog, amit gondolj végig, mielőtt megházasodnál c. sorozatához tartozik.

Fotó: femcafé.hu

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás