2018. 07. 23.

Több mint félmillióval csökkent a németországi keresztények száma

Egy év alatt 660 ezerrel csökkent a németországi nagy keresztény egyházak tagjainak száma – számolt be a napokban a németországi evangélikus egyház és a római katolikus német püspöki konferencia. Hozzátették: az egyháznak utat kell találnia, hogy elérje és megszólítsa az embereket – írja az S4C.news.

 

Az evangélikusok a friss adatok szerint 21,5 millióan vannak, 390 ezerrel kevesebben, mint egy évvel korábban, ami 1,8 százalékos csökkenést jelent. A római katolikus egyház tagjainak száma közben 270 ezerrel, 23,3 millióra csökkent egy év alatt Németországban. A Németországban élő 82,7 millió ember 57,6 százaléka tartozik valamelyik keresztény felekezethez.

A hívők számának csökkenése leginkább demográfiai okokra vezethető vissza. Az evangélikus egyház követői közül tavaly 350 ezer ember halt meg. A reformáció 500. évfordulójának évében azonban mintegy 10 ezerrel többen, csaknem 200 ezer ember döntött úgy, hogy elhagyja az egyházat. Az egy évvel korábbinál hatezerrel többen, 168 ezren léptek ki a római katolikus egyházból is.

„Az egyháznak utat kell találnia, hogy elérje és megszólítsa az embereket”

A csatlakozók száma viszont magasabb volt az egyházat elhagyókénál. A lutheránus egyházhoz 205 ezren csatlakoztak tavaly, szinte ugyanannyian, mint egy évvel azelőtt. A római katolikus egyház 170 ezer új tagot köszönthetett.

Hans Langendörfer, a római katolikus német püspöki konferencia titkára fájdalmasnak nevezte, hogy ilyen sokan hagyták el az egyházat. Mint fogalmazott: az egyháznak utat kell találnia, hogy elérje és megszólítsa az embereket.

MTI/S4C

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás