2018. 07. 09.

András atya búcsúzik

Ha valaki pap lesz, akkor számolnia kell azzal is, hogy gyakran áthelyezhetik egyik plébániáról a másikra. Hodász András atya új videójában nem a 777-nél végzett szolgálatától, hanem a Kispesti Nagyboldogasszony Főplébániától búcsúzik. András atya őszintén megosztja velünk azt is, hogy milyen érzések kavarognak benne a költözéssel, és az új munkahellyel kapcsolatban.

Az Angyalföldi Szent Mihály Plébánián folytatja szolgálatát augusztustól Hodász András atya, a 777 népszerű bloggere. Videósorozatában András atya megosztja velünk, hogy milyen nehéz papként elszakadni addigi plébániai közösségétől, valamint az állandó áthelyezések hogyan befolyásolhatják általában a papok viselkedését. A szolgálat bizony sok költözéssel is járhat, ami barátok elvesztését is jelenti a pap számára, éppen ezért sokan zárkózottsággal igyekeznek megkímélni magukat a fájdalmas elválásoktól.

“Gondolhatnánk azt, hogy ez kicsit olyan, mint egy munkahely váltás: de itt még egy költözésről is szó van, illetve a barátok lecseréléséről is. Megváltozik a környezetem, megváltozik a lakásom, nagyon sok ember cserélődik körülöttem. Ilyenkor nagyon vegyes érzelmek vannak egy papban, így bennem is: nagyon hálás vagyok a kispesti híveknek, sok öröm és jó élmény köt ide, de pont ezek miatt van bennem egy nagy adag szomorúság is, hogy el kell mennem. Ezt nevezhetjük gyásznak: amikor el kell fogadnom, hogy ami jó volt az már nem lesz többet. De van bennem izgalom, várakozás és öröm is, hogy milyen lesz az új helyen, milyen lesz a közösség. 

Sokan szokták kérdezni, hogy a papok egy része miért nem enged magához közel embereket, miért zárkózott. Nem tudom, hogy mi az oka, de abba gondoljatok bele, hogy mi úgy élünk, hogy 2-3-4 évente, plébánosként 10-15 évente megváltozik az életünk. Ez óhatatlan gyász, fájdalom, természetes védelmi reakciónak tartom, hogy valaki nem enged közelebb senkit magához. Értsétek meg őket is, mert a túlzott fájdalom megélése ellen védekeznek.”

hirdetés

Hodász András atya a videó végén elköszönt attól a helytől, amelyet az elmúlt két évben káplánként szolgált:

“A kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia minden egyes tagjának egy hatalmas nagy köszönet.  Köszönöm, hogy vagytok, köszönöm nektek ezt az elmúlt két évet, és imádkozom értetek mindig! Isten áldjon benneteket!”

A 777 csapata természetesen osztozik ebben a fájdalomban, de sokkal nagyobb a boldogságunk, hogy András atya a jövőben már plébániai kormányzóként fog szolgálni, amihez szívből gratulálunk! Ráadásul a 777 oldalán ugyanúgy folytatja népszerű szerzői tevékenységét!

A teljes videót itt tudjátok megnézni:

#papoktitkosélete Videók
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás